Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA ZAVRŠNI SEGMENT AKCIJE "RECIKLIRAJ BAŠ, URADI ŠTA ZNAŠ"
NAZAD
 

Završni segment akcije "Recikliraj baš, uradi šta znaš"

Na Vračaru svečano pušten u rad jedinstveni uređaj za reciklažu pet i plastičnih boca
Sportski centar Vračar od danas ima jedinstven uređaj RECIPLET, skulpturu-igračku za reciklažu pet i plastičnih boca sa solarnim napajanjem, a koji sadrži i presu za pet i papirni reciklažni materijal.
 
Uređaj koji je danas svečano pušten u rad pobedničko je rešenje osnovaca Anđele Vukašinović i Andrijane Tmušić iz škole “Siniša Nikolajević”, a koji su osmislile uz podršku nastavnice Slobodanke Todorović.
 
U RECIPELT takmičarskim radionicama učestvovalo je 120 osnovaca iz 50 redovnih i specijalnih škola. Kroz takmičenje u izradi Recipleta đaci su razvijali kreativne i motoričke sposobnosti, a kroz igru i reciklažu naučili su kako da ono što je odbačeno postane lepo i korisno.
 
“Uređaj ima ekološke i socijalno - pedagoške ciljeve. Estetski je dopadljiv i podstiče ljude, a posebno decu na veću brigu za očuvanje životne sredine i čistoće grada. Uređaj poseduje i elemente zabavnog karaktera i pruža mogućnost za igru i takmičenje. Postavkom RECIPLET-a na teritoriji opštine Vračar doprinosimo razvoju kulturne i ekološke svesti građana. Uvođenje namenskih kontejnera za reciklabilne materijale u školama omogućava primenu postojećih zakonskih okvira od strane lokalnih vlasti”, kaže Biba Vicković, direktor udruženja „Oktopus’’.
 
Zahvaljujući podršci Telenor fondacije pribavljeno je 100 reciklažnih kontejnera za pet i papir: 54 za beogradskih šest osnovnih škola, 36 za šest osnovnih škola u Vranju, i devet za osnovnu i srednju školu u Sokobanji.
 
Škole su stekle i novčanu nadoknadu za ustupanje otpadne sirovine. Sa otkupljivačima sirovina 14 škola je potpisalo ugovore, i to šest vračarskih osnovnih škola, šest osnovnih škola iz Vranja i osnovna i srednja škola iz Sokobanje.
 
U takmičenju će učestvovati 14 škola iz Vranja, Sokobanje i sa Vračara a za pobedničko odeljenje obezbeđena su nagradna sredstva,te će ići na ekskurziju u Budimpeštu, Prag ili pet dana na more na kraju 2014. i 2015 godine. 
 
Takođe, izdato je 120 sertifikata za položenu akreditovanu obuku BR. 641 u katalogu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za ovu i narednu školsku godinu.
 
Svečanim puštanjem u rad RECIPLET-a ekološkog uređaja, završava se devetomesečni program nacionalne ekološke kampanje pod nazivom “Recikliraj baš, uradi šta znaš” koja se kroz niz povezujućih aktivnosti sprovodi sredstvima SENSE programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu.