Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA USPOSTAVLJENO STRATEŠKO PARTNERSTVO IZMEĐU NARODNOG POZORIŠTA I TELENOR FONDACIJE
NAZAD
 

Uspostavljeno strateško partnerstvo između Narodnog pozorišta i Telenor fondacije

27. oktobar 2011 – Zahvaljujući strateškoj saradnji između Narodnog pozorišta i Telenor fondacije, jedna od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji postaje dostupna osobama sa invaliditetom. Jedan od ciljeva partnerstva je i promovisanje umetnika i pozorišnih radnika koji nisu na sceni i pod reflektorima, ali su jednako važni.

Protokol o saradnji potpisali su Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu i Ćel Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji i predsednik UO Telenor fondacije.

“Kvalitetna, ciljana i društveno odgovorna podrška Telenor fondacije nam mnogo znači, jer je za Narodno pozorište, koje je simbol kulturnog identiteta Srbije, bitno da bude dostupno svim zaljubljenicima u pozorišnu umetnost, među kojima su i naši sugrađani sa invaliditetom”, kaže Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

″Izuzetno smo ponosni na saradnju sa jednom od najznačajnijih kulturnih institucija u zemlji, koja je uspostavljena po ugledu na dugoročnu saradnju koju Telenor ima u Rusiji sa Teatrom Boljšoj. Telenor fondacija, koja od svog osnivanja ulaže u razvoj kulturne i umetničke produkcije, i ovim partnerstvom želi da promoviše i sačuva srpsko nacionalno blago“, kaže Ćel Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Prvi zajednički projekat sproveden je u junu ove godine kada je zahvaljujući podršci Fondacije, sala Velike scene dobila opremu za audiodeskripciju. Time je Narodno pozorišt postalo prvo u regionu u kome slepi i slabovidi mogu da prate pozorišne predstave. Uz pomoć ovih bežičnih slušalica, posetioci sa oštećenim vidom dobijaju koncizna objašnjenja dešavanja i zvuk sa bine. Telenor fondacija će pomoći instalaciju ovih uređaja i u sali scene “Raša Plaović”. Tokom renoviranja ove scene biće sagrađeni i toaleti prilagođeni osobama sa invaliditetom.

U okviru saradnje sa Narodnim pozorištem, Telenor fondacija će podržati i izradu foto-monografije pozorišta, koja će na jedinstven način predstaviti umetnike ove institucije i time doprineti unapređenju i bogaćenju kulturnog stvaralaštva Narodnog pozorišta.