Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENORU URUČENA LICENCA ZA DRUGOG FIKSNOG OPERATORA
NAZAD
 

Telenoru uručena licenca za drugog fiksnog operatora

19. februar 2010 – U prisustvu najviših državnih zvaničnika, Telenoru je danas uručena licenca za drugog operatora fiksne telefonije u Srbiji, na prijemu organizovanom u sedištu kompanije na Novom Beogradu.

Premijer Mirko Cvetković i ministarka za telekomunikacije Jasna Matić još jednom su pozdravili ulazak drugog operatora na tržište, a licencu je generalnom direktoru Telenora Ćel-Mortenu Jonsenu uručio Milan Janković, predsednik Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja i izvršni direktor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL).
 
 
„Izuzetno nam je drago što smo dobili licencu za drugog operatora fiksne telefonije u Srbiji i nadamo se da ćemo sada moći još brže da obezbedimo pristup širokopojasnom internetu, što će uzrokovati rast privrede i stvoriti nova radna mesta. Spremni smo da uradimo svoj deo posla što se tiče ulaganja u infrastrukturu, a sada je potrebno da RATEL, kao regulatorno telo, reguliše cene i pristup infrastrukturi Telekoma u skladu sa međunarodnim standardima“, kaže Ćel-Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Licenca dodeljena Telenoru stavlja tačku na monopol na tržištu fiksne telefonije i otvara prostor za znatna ulaganja u infrastrukturu, kao i za inovativne i raznovrsne usluge za građane Srbije. Licenca važi deset godina, uz mogućnost produženja za isti period. Kompanija Telenor u obavezi je da ponudi komercijalne usluge korisnicima u roku od godinu dana od trenutka dodele licence.

Pošto je RATEL pokrenuo proceduru javnog nadmetanja za licencu 20. novembra 2009, dokumentaciju su otkupile četiri kompanije: Telenor, VIP mobile, Kerseyco Trading Limited i Konsing group, ali je samo Telenor podneo dokumentacijun za licencu 12. januara 2010. Tri dana kasnije, objavljena je Telenorova ponuda u iznosu od 1,05 miliona evra.

Vlada Republike Srbije je 21.januara 2010. prihvatila ovu ponudu, a dan kasnije Upravni odbor RATEL-a dodelio je licencu Telenoru.