Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR UPOZORAVA KORISNIKE DA NE ODGOVARAJU NA PORUKE I POZIVE SA NEPOZNATIH BROJEVA
NAZAD
 

Telenor upozorava korisnike da ne odgovaraju na poruke i pozive sa nepoznatih brojeva

Upozoravaju se korisnici da, ukoliko dobiju sumnjive SMS poruke o novčanim dobicima iz inostranstva, pod uslovom da pozovu određeni broj telefona, daju neke lične podatke ili otvore atačment, to ne učine, jer je reč o međunarodnoj prevari.

Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva. Zato savetujemo korisnicima da na njih ne uzvraćaju pozivom, niti šalju tekstualne poruke.
 
Od jutros je nekoliko korisnika i zaposlenih Telenora dobilo poruke sumnjive sadržine u kojima se traže njihovi lični podaci kako bi se ostvarila određena novčana dobit. S obzirom na to da su brojevi sa kojih stižu ove poruke pomešani sa regularnim saobraćajem, nije ih moguće unapred prepoznati niti blokirati. Primarni cilj Telenora je da zaštiti korisnike i obavesti ih o postojanju ovih vrsta prevara kako bi bili spremni da prepoznaju situaciju u kojoj su oni potencijalne žrtve prevare i pravovremeno reaguju.
 
Ova vrsta prevare poznatija je u svetu kao “fišing” i veoma je rasprostranjena. U lakšim slučajevima od korisnika se samo naplaćuje jednokratni iznos cene međunarodnog poziva ili SMS-a, kao što je nedavno bio slučaj u vezi sa SMS-om sadržine „Zovi me hitno“. U težim slučajevima, ovaj način prevare se koristi za krađu podataka kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama, i ostalih poverljivih informacija, ili za ubacivanje zlonamernog koda u računar, koji omogućava dalje iskorišćavanje.
 
Ukoliko korisnik pošalje SMS ili uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski će mu biti tarifirano uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana ili cena međunarodnog SMS-a, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.
 
Primer poslednjeg SMS-a:

+4470-3593-5920
Hi, 950,000.00 punds has benn given to you in 2014 Coke Family Support Programme UK Serbia SMS draw. To get, send zour name and phone to: youwincoke@live.co.uk
 
Kontakt za novinare:
Ana Ćorković, specijalista za odnose sa javnošću, 063 230 536, ana.corkovic@telenor.rs