Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR TUŽI RATEL
NAZAD
 

Telenor tuži Ratel

7. jul 2010. - Kompanija Telenor d.o.o. danas je podnela tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Republičke agencije za telekomunikacije zbog neadekvatnog regulisanja međuoperatorske cene poziva (terminacija) između mreža Telenora i Telekoma Srbija.
 
Ratel je početkom juna doneo odluku o uslovima i cenama korišćenja infrastrukture Telekoma Srbije, pošto nisu uspeli direktni pregovori Telenora i Telekoma, dajući operatorima rok od mesec dana za dogovor o sadrži ugovora, koji je istekao danas.
 
Tužba se bazira na činjenici da Ratelova odluka određuje previsoke naknade za pozive iz mobilne mreže kompanije Telenor ka fiksnoj mreži Telekoma Srbije. Cena koju je odredio Ratel oko četiri puta je veća od one koju Telenor naplaćuje konkurenciji u Norveškoj i, što je još važnije, nije formirana po principu „Troškovi plus“.
 
„Uspeli smo na osnovu Ratelove odluke da se sa Telekomom Srbije dogovorimo o mnogim pitanjima, ali pitanje cena poziva u Telekomovu fiksnu mrežu ostaje nerešeno. Cene koje je Ratel regulisao ne uvažavaju osnovni princip nediskriminacije operatora, što je propisano Zakonom o telekomunikacijama. Pod takvim uslovima ne možemo da očekujemo istinsku liberalizaciju tržišta telekomunikacija u Srbiji i fer konkurenciju ”, kaže Ćel Morten Jonsen, generalni direktor kompanije Telenor d.o.o.
 
Telenor će nastaviti da radi na ispunjenju uslova iz svoje fiksne licence, u očekivanju pozitivne sudske odluke.