Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR RENOVIRA MREŽU
NAZAD
 

Telenor renovira mrežu

Vojvodina prva dobila najbržu mrežu u zemlji
 29. jul 2011 - Vojvodina je prvi region Srbije u kome Telenorovi korisnici mogu da surfuju Internetom po višestruko većim brzinama nego do sada. Ovo je rezultat Telenorovog projekta renoviranja mrežne infrastrukture u ovoj pokrajini, koji je završen polovinom jula.

Projekat renoviranja mreže, započet sredinom 2010. godine, jedna je od najvećih kapitalnih investicija Telenora od dolaska na tržište Srbije. Planirano je da mreža na teritoriji cele zemlje bude potpuno obnovljena tokom prve polovine 2012.

Maksimalne brzine u gradovima u Vojvodini kreću se od 14,4 Mb/s do 21 Mb/s. Preuzimanje dokumenata, na primer, od sada će biti i do pet puta brže nego ranije.  Korisnici će osetiti promenu u brzini otvaranja stranica, postavljanju sadržaja na Internet i u kvalitetu veze.

Obnavljaju se svi vitalni delovi mreže, od radio i transportne mreže, do jezgra i servisnih platformi, a koristi se oprema najpoznatijih svetskih proizvođača, kompanija Huawei, Ericsson i Nera.

„Poslednjih godina svedoci smo brzih promena u razvoju Interneta u Srbiji. Razvoj usluga i navike korisnika idu u korak sa svetom, što zahteva mrežu koja će omogućiti brz i pouzdan protok podataka. Sve je više naprednih uređaja poput novih modela smart telefona i tablet računara koji najbolje funkcionišu u brzim mrežama. Korisnicima, kojima je pristup Internetu već postao svakodnevna potreba i navika, nudimo pouzdanu mrežu koja podržava napredne usluge i obezbeđuje najbrži Internet na svakoj lokaciji i u svako vreme,“ kaže Marek Slačik, izvršni direktor marketinga.

Paralelno sa unapređenjem mreže, Telenor uvodi na tržište uređaje – nove modeme i tablet računare - za mobilni pristup internetu velikim brzinama. Telenor u Srbiji jedan je od tri mobilna operatora u Evropi koji svojim korisnicima nudi uređaj Samsung Galaxy Tab 10.1.

Nova mreža štedi i do 30 odsto električne energije i na taj način doprinosi zaštiti čovekove okoline. Renovirana mreža biće spremna da podrži i dolazeću 4G tehnologiju.