Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR PREUZIMA 60% UDELA U KOMPANIJI UNITECH WIRELESS U INDIJI
NAZAD
 

Telenor preuzima 60% udela u kompaniji Unitech Wireless u Indiji

Fornebu, 29. oktobar 2008. - Telenor je sklopio finalni sporazum za preuzimanje novog paketa akcija u ukupnoj vrednosti od 1.070 miliona dolara u kompaniji Unitech Wireless. Po odobrenju regulatornih tela, Telenor će imati većinski udeo od 60 odsto u ovoj kompaniji.

„Pristup drugom po veličini tržištu mobilnih komunikacija na svetu predstavlja veliki uspeh za Telenor. Ulazak na indijsko tržište mobilnih komunikacija pruža Telenoru jedinstvenu priliku da dodatno učvrsti poziciju Telenor grupacije kao jednog od vodećih operatera na tržištima u razvoju, kao i da učestvuje u rastu i razvoju jednog od tržišta telekomunikacija sa najvećom stopom rasta na svetu“, izjavio je Jon Fredrik Baksas, predsednik i generalni direktor Telenora.

Unitech Wireless ima licence za telekomunikacijske usluge za celu Indiju u svih 22 telekomunikacijskih zona i planira da svoje usluge ponudi sredinom 2009. Osnovana 2007., ova kompanija već ima više od 250 zaposlenih. Indijsko tržište predstavlja veliku i atraktivnu priliku za operatere u oblasti telekomunikacija. Sa brojem stanovnika koji se kreće oko 1,2 milijarde, i trenutnom mobilnom penetacijom od 26 odsto, postoji veliki neiskorišćeni potencijal za nove korisnike. Indija već doživljava značajan rast mobilne penetracije, uz oko 8 miliona novih korisnika mesečno u 2008.

„Indija se odlikuje modernom regulativom u oblasti telekomunikacija i povoljnom investicionom klimom. Ujedinjenjem snažnog prisustva Unitecha kao korporacije koja uživa veliko poverenje na indijskom tržištu i Telenorovog uspešnog iskustva u razvoju i upravljanju najboljim mobilnim operacijama u svojoj klasi u Aziji, zajednički ćemo doprineti ekonomskom razvoju i rastu mobilnog tržišta u Indiji“, objasnio je Baksas.

„Izuzetno cenimo ovo partnerstvo sa Telenorom i smatramo da će kombinacija lokalne pozicije i snage Unitecha i tehničke, operativne i marketinške stručnosti Telenora stvoriti pobednički tim. Telenorovo iskustvo na tržištima u razvoju u Aziji takođe predstavlja značajan doprinos ovom partnerstvu“, izjavio je Sandžai Čandra, generalni direktor kompanije Unitech Ltd.

Početna ulaganja u Unitech Wireless će se izvršiti preko kompanije Telenor Asia Pte. Ltd., kroz četiri tranše do kraja septembra 2009. Ova investicija će se finansirati iz smanjenja trenutnog kreditiranja i/ili emisije kratkoročnih komercijalnih zapisa. Telenor namerava da obezbedi finansijska sredstva tako što će u prvom kvartalu 2009. ponuditi svoje akcije po pravu preče kupovine u vrednosti od oko 12 milijardi norveških kruna. Norveška vlada je izrazila spremnost da, pod određenim uslovima, predloži parlamentu da učestvuje u ovoj kupovini na osnovu svog proporcionalnog udela u vlasništvu.