Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR NASTAVLJA SA PODRŠKOM KULTURNOM ŽIVOTU U SRBIJI
NAZAD
 

Telenor nastavlja sa podrškom kulturnom životu u Srbiji

Telenorova kolekcija savremene srpske umetnosti prvi put u Novom Sadu
Reprezentativna dela u vlasništvu kompanije Telenor biće dostupna građanima Vršca, Niša, Čačka i Zaječara
14. januar 2009. – Telenorova kolekcija savremene srpske umetnosti, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Beogradu, biće prvi put izložena u Novom Sadu, od 14. do 29. januara. Korporativnu kolekciju, koja predstavlja referentan pregled novije srpske umetnosti i broji više od 160 radova 55 domaćih stvaralaca, otvorio je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine. Ovu kolekciju će tokom ove godine moći da vide i građani Vršca, Niša, Čačka i Zaječara.

Kolekcija, koju čine skulpture, prostorne instalacije, slike i fotografije poznatih, ali i mladih neafirmisanih umetnika, formirana je u saradnji Telenor fondacije i Nezavisne umetničke asocijacije Remont. Za potrebe izložbe biće preneta u Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz radnih prostorija u upravnoj zgradi Telenora na Novom Beogradu, u kojima se inače nalazi. Kolekcija predstavlja prvo sistematsko ulaganje jedne kompanije u savremenu srpsku umetnost, a nastala je sa ciljem da podstakne razvoj umetničke produkcije i tržišta umetnosti u Srbiji. 
„Prvobitna ideja za formiranje Telenorove kolekcije bila je da postaknemo kulturno stvaralaštvo i da podržimo umetnike u Srbiji. Kolekcija, koja je prvi put bila izložena prošle godine u Paviljonu ’Cvijeta Zuzorić’ u Beogradu, pokazala je da moderan prostor može da se transformiše u izložbeni, uvođenjem umetničkih radova. Kolekcija predstavlja još jedan doprinos naše kompanije umetničkoj sceni Srbije, i nadamo se, dodatan poziv drugim kompanijama da pomognu kulturni život u ovoj zemlji“, kaže Stajn Erik Velan, generalni direktor Telenora u Srbiji.
Kancelarije kompanije Telenor i u Nišu i Novom Sadu biće ukrašene delima srpskih savremenih umetnika najviše iz Vojvodine i niškog kraja. Telenor je do sada otkupio više od 160 radova, a nedavno je kolekciju dopunio i delima Milana Nešića i Nikole Džafa iz Novog Sada, Perice Donkova i Borisa Kandolfa iz Niša, Miodraga Krkobabića iz Kraljeva, Uroša Đurića iz Beograda, Žarka Vučkovića iz Gornjeg Milanovca, Branislava Nikolića iz Šapca i Gorana Dimića iz Kragujevca. 
Premijernu izložbu Telenorove kolekcije savremene srpske umetnosti u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu posetilo je 15 000 građana.
Svim posetiocima izložbe koji su korisnici Telenor mreže omogućeno je da preko blututa preuzmu podatke o Kolekciji. Slanjem SMS poruke sa tekstom DELO (i broj rada iz legende) na broj 6363 korisnici će dobiti sve detalje o umetnicima i delima.
Kolekcija će biti dostupna i na Telenorovom WAP portalu (wap.telenor.rs/kolekcija), a kao virtuelna galerija i na sajtu kompanije (www.telenor.rs/kolekcija).