Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR NA KONFERENCIJI “SERBIA INVESTMENT DAY” U LONDONU
NAZAD
 

Telenor na konferenciji “Serbia Investment Day” u Londonu

London, 29.  oktobar 2013 – „Vlada Srbije prepoznala je pitanja ključna za razvoj poslovnog okruženja i u prethodnom periodu učinila značajne napore da privuče strane investitore“, rekao je  Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora u Srbiji na konferenciji pod nazivom „Serbia Investment Day“, koja se danas održava u Londonu.

Među učesnicima ove konferencije, organizovane pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i predsednika Vlade Ivice Dačića, nalazi se više od 270 potencijalnih investitora iz Evropske unije.

Uve Fredhajm učestvovao je u delu konferencije pod nazivom „Zašto svetske kompanije ulažu u Srbiju?“ i predstavio srpsko telekomunikaciono tržište sa stanovišta najvećeg pojedinačnog investitora.
„Najznačajniji napredak ostvaren je u segmentu javnih nabavki, trgovine i poreza, kao i u oblasti IT industrije. Sada je pravi trenutak da se počne sa sprovođenjem ozbiljnih i temeljnih reformi u okviru budućih pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. Unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje administrativnih prepreka uz stalne konsultacije sa ključnim učesnicima doprineće stvaranju predvidljivije, transparentnije i konkurentnije poslovne klime“, objasnio je Fredhajm.

Komentarišući tržište telekomunikacija, Fredhajm je rekao da je doprinos ovog sektora bruto domaćem proizvodu zemlje u 2012. godini iznosio 5,52 odsto. Raširenost upotrebe mobilnih telefona je 126 odsto, a interneta 70 odsto. Krajem 2012, Vlada je usvojila dvogodišnji Akcioni plan za 2013. i 2014. u kojem se detaljno objašnjava primena Strategije razvoja elektronskih komunikacija do 2020, čime je učinjen značajan korak napred.

Fredhajm je izdvojio nekoliko važnih tačaka u razvoju regulative u sektoru telekomunikacija koje se očekuju u narednom periodu. „Tender za dodelu spektra očekuje se do kraja ove godine, a prenosivost broja u fiksnoj telefoniji u martu 2014. Nastavak procesa smanjenja birokratskih barijera trebalo bi dodatno da unapredi regulatorni okvir, dok se  usvajanje dodatnih poreza u ovom sektoru ne očekuje“, zaključuje Fredhajm.