Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR FONDACIJA USTANOVILA NAGRADU PROFESOR DR ILIJA STOJANOVIĆ
NAZAD
 

Telenor fondacija ustanovila nagradu profesor dr Ilija Stojanović

Dan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu obeležen i dodelom ove nagrade 
Beograd, 15. decembar 2007. godina – Danas je na Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Elektrotehničkog fakuleteta u Beogradu, prvi put dodeljena nagrada koja nosi ime profesora dr Ilije Stojanovića. Nagradu je ove godine ustanovila Telenor fondacija u znak sećanja na našeg najznačajnijeg stručnjaka iz oblasti telekomunikacija. 

Nagrada »Profesor dr Ilija Stojanović« dodeljuje se u nekoliko kategorija najuspešnijim studentima, mladim naučnicima i istraživačima za doprinos u oblasti telekomunikacija. U skladu sa svojim vrednostima Telenor fondacija uspostavila je ovu nagradu kako bi mladim generacijama pružila podršku i pomogla da nastave put ka naučnom i stvaralačkom radu po ugledu na lik i delo profesora Stojanovića. 

U kategoriji najboljeg diplomiranog inženjera Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu školske 2006-2007 godine na smeru za telekomunikacije novčanim iznosom nagrađen je Radošević Andreja sa prosečnom ocenom svih ispita 9,80. 

Ove godine izabrano je i novčanim nagradama nagrađeno, pet najboljih radova mladih autora sa dve konferencije:- Goran T. Đorđević i koautori, za rad sa Konferencije ETRAN 2007,  Irregular LDPC Codes for Transmission Over Non-regenerative Non-linear Satellite System in the Presence of Co-channel Interferences- Zoran Čiča, za rad sa Konferencije ETRAN 2007, Poboljšanje mrežnih performansi primenom uobličavanja saobraćaja- Stevan Marinković, Nebojša Ćirović i Dragoljub Petrović, za rad sa Konferencije TELFOR 2007, FPGA implementacija 16-bitnog RISC procesora sa Fon-Nojmanovom arhitekturom- Luka Milinković, za rad sa Konferencije TELFOR 2007, Šifra zasnovana na statističkim osobinama teksta- Nevena Todorović, za rad sa Konferencije TELFOR 2007, Implementacija IIR filtera u aritmetici fiksne tačke.

Akademik profesor dr Ilija Stojanović bio je tvorac modernih telekomunikacija na prostoru nekadašnje SFRJ i današnje Srbije, kako u teorijskom tako praktičnom smislu. Bio je osnivač katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je i počeo njegov rad, kao i učitelj skoro svih generacija današnjih iskusnih inženjera telekomunikacija koji su sada nosioci ove industrije. 

Od početka poslovanja u Srbiji, Telenor je imao snažnu podršku profesora Stojanovića, koji je svoje  znanje i iskustvo ulagao u razvoj Kompanije i njenih vrednosti. Iako odavno u penziji, svoj poslednji radni dan proveo je u Telenoru, zbog čega ova nagrada ima posebnu vrednost kako za mlade ljude kojima je namenjena, tako i sve zaposlene kompanije Telenor.