Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR POSTAVLJA SOLARNE BAZNE STANICE U BANGLADEŠU
NAZAD
 

Telenor postavlja solarne bazne stanice u Bangladešu

Januar 2008.Graminfon, najveći mobilni provajder u Bangladešu, čijih 62 odsto pripada Telenoru, nedavno je postavio bazne stanice na solarnu energiju na dve lokacije u zemlji. Solarne bazne stanice za sada postoje u samo nekoliko zemalja na svetu.

“Ovo je još jedna pionirska inicijativa Graminfona koja ne samo da će pomoći da se prevaziđe problem snabdevanja električnom energijom već je i ekološki ispravna”, kaže generalni direktor Graminfona Anders Jensen. “Ako se ove probne stanice pokažu uspešnim, u skoroj budućnosti postavićemo ih u drugim delovima zemlje.”
Ove dve lokacije dizajnirane su tako da mogu tri dana bez prekida da snabdevaju bazne stanice energijom i kada nema sunca. Ovaj pomoćni sistem će omogućiti da mreža Graminfona radi i tokom dužih neplaniranih isključenja električne mreže u zemlji.

Mada su troškovi postavljanja ovakvih baznih stanica znatni, njihovo održavanje je vrlo ekonomično.
Graminfonova mreža, sa 10 000 baznih stanica na 5700 lokacija širom Bangladeša,  pokriva 98 odsto stanovništva i podržava EDGE/GPRS, omogućavajući korisnicima pristup Internetu gde god se nalazili.