Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA SMS MURAL U CENTRU SOMBORA
NAZAD
 

SMS mural u centru Sombora

Sombor, 3. jul 2009. – U centru Sombora danas je otkriven mural oslikan na fasadi zgrade u Čitaoničkoj ulici, delo umetnika Marka Stojanovića. Sombor se time pridružio gradovima koji će, u okviru projekta Telenor fondacije „Pokreni grad“, biti ulepšani muralima.
Projekat „Pokreni grad“ nastao je kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da veća mesta u Srbiji zvanično dobiju status grada. Projekat je realizovan zahvaljujući saradnji Telenor fondacije i Platforme za savremenu umetnost Kiosk uz podršku lokalnih vlasti, organizacije „Somborski omladinski Boom” i kompanije Duga. Cilj projekta je urbani razvoj opština širom Srbije sa svrhom da umetnička dela domaćih autora vidi što veći broj stanovnika.


Na somborskom muralu, dimenzija 11,3 x 5,15 metara, oslikan je ekran mobilnog telefona sa porukom koja sadrži precizne koordinate lokacije na kojoj se umetnik nalazi dok oslikava mural.
 
„Bilo je mnogo ideja i skica pre ove realizovane. Mural koji će tu stajati dugi niz godina govori nam o trenutku u kome nastaje. Dakle, mural govori sam o sebi, odnosno sam sebe čini. Važan detalj ovog sms-murala jeste i optimističan tekst na njemu koji se završava sa ’I ja tebe... lj’. Nadam se da će prolaznike koji tu budu šetali i gledali ga podsetiti na to da imaju nekog bliskog i podstaći ih da mu pošalju poruku“ – kaže Stojanović, autor murala.
U protekle dve godine murale su dobili Užice, Kraljevo, Leskovac, Vranje, Pančevo, Šabac, Loznica, Zrenjanin, Subotica, Zaječar, a u planu je oslikavanje murala u još nekoliko većih opština u Srbiji.
„Cilj ovog projekta je da se oživi domaća umetnička scena i doprinese decentralizaciji kulturne produkcije. Telenor fondacija je i osnovana sa namerom da stvara okruženje u kome će se građani osećati slobodno da razvijaju svoje kreativne mogućnosti”, kaže Ana Krstić, menadžer Telenor fondacije.
Za saradnju na projektu „Pokreni grad” Telenor fondacija i Kiosk dobili su 2007. godine nagradu Bizart, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Srbije i koja se dodeljuje za najuspešnije partnerstvo kulturnog i poslovnog sektora.
Telenor fondacija, osnovana u martu 2007 godine, do sada je podržala više od 60 pažljivo biranih projekata iz oblasti kulture, umetnosti, brige o mladima, pomoći ugroženim društvenim grupama i nastaviće da kroz različite projekte unapređuje razvoj lokalnih sredina.