Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA PREDSTAVLJEN TELENOROV UMETNIČKI KALENDAR „2010 OKRENI I KRENI“
NAZAD
 

Predstavljen Telenorov umetnički kalendar „2010 okreni i kreni“

Kalendar cele godine poziva na zaštitu životne sredine, nakon toga može biti ukrasni magnet, podmetač za čašu, simbol na zidu
21. decembar 2009. – Telenorov umetnički kalendar za 2010. godinu čini 12 zelenih krugova, osmišljenih da podsećaju na bogatstvo prirode, njenu važnost i lepotu. Kombinovanjem krugova, na početku svakog meseca u 2010-oj, moguće je osmisliti ličnu akciju za očuvanje životne sredine.


Autori dizajna su „od – do“ arhitekte, Nataša Ilinčić i Jugoslava Kljakić, poznate po izradi projekata koji promovišu održivi pristup u dizajnu. Primena novih tehnologija, kombinovanje prirodnih materijala i neiskorišćenog otpada u radu, kao i želja da dođu do kreativnih odgovora na savremenu ekološku krizu, zajedničke su vrednosti koje su ih spojile sa Telenorom.

„Cilj nam je da korisnika uključimo u aktivno upotrebljavanje predmeta koje dizajniramo i ostavimo mu prostora da sam deluje. U isto vreme i da nenametljivo podsećamo na jednu od najvažnijih tema današnjice - ekologiju. Verujem da smo zajedno sa kreativnim timom Telenora postigli to, i mnogo više. Kalendar je nastao kao dobar spoj inspiracije i ogranizacije“, kaže Nataša Ilinčić.

Ovakva saradnja se već može nazvati tradicijom. OKRENI I KRENI! je treći kalendar koji Telenor pravi u saradnji sa domaćim umetnicima. Ovogodišnja saradnja sa grupom „od-do“ predstavlja krunu dosadašnjeg rada kompanije na ekološkim projektima.
 
„Telenor već dugo godina razmišlja o zaštiti životne sredine i ekologiji. Nije nam potrebno da otvorimo novine da bismo videli koliko je ta tema postala važna. Najbolji način da nešto uradimo je zapravo da počnemo od sebe, pa je zato i glavna tema našeg kalendara za 2010. očuvanje životne sredine, i neka ovo bude godina u kojoj ćemo više misliti o tome“, kaže Ćel-Morten Jonsen, generalni direktor Telenora.
  
I prethodna dva kalendara izrodila su se iz većih projekata. Prvi kalendar „Naš zid, tvoj izazov“, Aleksandra Maćaševa, predstavljao je reprodukciju 12 najboljih radova sa nagrađenog konkursa za dizajn Telenorovih tapeta, a drugi, za 2009, nazvan „Novo lice grada“, Igora Oršolića, predstavljao je projekte kojima je Telenor fondacija podržala oslikavanje murala u gradovima Srbije. Zajedničko za sve kalendare jeste to da imaju višestruku namenu i neograničeno dugo ostaju uz korisnika.