Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR OMOGUĆIO PRVI MOBILNI POZIV IZ AVIONA NA SVETU
NAZAD
 

Telenor omogućio prvi mobilni poziv iz aviona na svetu

Fornebu, 25. mart 2008 – Prvi na svetu dozvoljeni poziv sa mobilnog telefona u toku komercijalnog avionskog leta obavljen je pošto je kompanija „Emirates Airline“ uspešno uvela sistem AeroMobile, zajednički poduhvat Telenora i ARINC..

Ovaj razgovor označava početak redovne upotrebe usluga mobilne telefonije i slanja i primanja podatka u avionima. Studije na terenu i tržišna istraživanja nedvosmileno pokazuju da je većini putnika, posebno poslovnim ljudima i onima koji često lete, veoma važno da imaju mogućnost mobilne komunikacije tokom leta. 
 
Rešenje AeroMobile-a omogućava putnicima da bezbedno koriste svoje mobilne telefone tokom leta, potpuno isto kao kad su na Zemlji. Pozivi se naplaćuju sa postojećeg mobilnog računa putnika kao međunarodni pozivi u romingu.
 
„Većina ljudi ceni mogućnost da komunicira u svakoj prilici, pa i kad lete. Osim što nudi prvoklasnu uslugu mobilne telefonije u 12 zemalja, Telenor ima bogato iskustvo u oblasti satelitskih komunikacija, koje su ključne za mobilnu komunikaciju na brodovima i u avionima. AeroMobile je prirodno proširenje Telenorove ponude mobilnih usluga. Ponosni smo što smo zahvaljujući AeroMobile predvodnici na ovom novom tržištu,“ rekao je Bjarne Omot,  potpredsednik Telenora i predsednik Upravnog odbora AeroMobile-a.
 
Prvi poziv je obavljen na letu EK751 avio kompanije Emirata između Dubaija i Kazablanke 20. marta, pošto su dobijene sve potrebne dozvole.


AeroMobile

AeroMobile Limited je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji u vlasništvu Telenor ASA i ARINC Inc. U odgovoru na tržišnu potražnju, Kompanija od 2003. godine teži da omogući bezbednu upotrebu mobilnih telefona i PDA (ručnih kompjutera) putnika. AeroMobile pruža celokupno rešenje za avio kompanije koje žele da ponude svojim putnicima i osoblju usluge mobilnih komunikacija na letovima. AeroMobile je prva komercijalno dostupna tehnologija mobilnih komunikacija na letovima. Sistem AeroMobile ima interfejs sa postojećim i budućim sistemima komunikacija vazduh-zemlja i koncipiran je tako da je u potpunosti u skladu sa važećim zahtevima za izdavanje uverenja za vazduhoplove/letivost i regulatornim zahtevima zemaljskih telekomunikacija.  Za više informacija pogledajte www.aeromobile.net