Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA POKRENI GRAD
NAZAD
 

Pokreni grad

Projekat koji će muralima ulepšati zidove dvanaest gradova u Srbiji
5. oktobar 2007. - Slikanjem murala u centru Leskovca obeležava se i početak projekta „Pokreni grad“, inicijative za unapređenje i podsticanje razvoja kulturnog i umetničkog života manjih sredina u našoj zemlji. Ovaj projekat, zahvaljujući kome će 12 opština u Srbiji dobiti po jedan mural, pokreću Telenor fondacija i nevladina organizacija KIOSK uz podršku opštinskih vlasti i kompanije Duga.
 
Leskovac je prva opština čiji će prostor oplemeniti delo savremene umetnosti, autora Miloša Nušića. U narednom periodu murali će biti slikani u još jedanaest većih opština u Srbiji: Vranju, Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Pančevu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Čačku, Subotici i Šapcu. Cilj je da se i na ovaj način pokaže da ova mesta u Srbiji zaslužuju da steknu zvanični status gradova, što je najavilo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Vizuelnom identitetu gradova doprineće dela 12 mladih umetnika koji su na izabrani konkursu, a to su: Ana Kraš, Aleksandra Petković, Isidora Nikolić, Krsh, Aleksandar Dimitrijević, Dejan Kaluđerović, Vladimir Perić, Miodrag Stanišić, Miloš Nušić, Aleksandar Maćašev, Igor Štanglicki i Siniša Ilić. Oni će na ovaj način aktivno učestvovati u ulepšavanju javnih prostora i oživljavanju umetničke scene u ovim sredinama, čime će direktno doprineti unapređenju opšte slike i imidža naše zemlje.  
 
 
Zrenjanin, Ana Kraš (radovi u toku)                    Leskovac, Miloš Nušić 
 
“Gradovi su živi organizmi. Dišu, menjaju se, rastu, pokreću se. Pokretači ekonomskog razvoja su preduzeća i organizacije, koje upošljavaju i obogaćuju grad. Ove institucije u saradnji sa fondacijama mogu da pokrenu grad i na druge načine, kulturno i duhovno. Telenor fondacija ustanovljena je baš sa tom namerom, da društveno odgovornim delatnostima poboljša život lokalnih zajednica i svojih korisnika, te je sa velikim zadovoljstvom, kao pokrovitelj, stala iza projekta „Pokreni grad““, izjavila je Ana Krstić, menadžer Telenor fondacije.

“Umetničkim intervencijama u javnom prostoru pojedinim strukturama grada dajemo dodatnu vrednost. Ulica postaje galerija, zid postaje platno, a likovna umetnost postaje deo naše svakodnevice, otvara nove poglede na stvari, podstiče na razmišljanje ili, jednostavno, ulepša nam dan. Srećan sam što nam se ukazala prilika da ovim muralom našim sugrađanima oplemenimo životni prostor”, kaže Vladan Marinković, predsednik opštine Leskovac.