Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA OTKRIVENI MURALI I NA OPŠTINI VRAČAR
NAZAD
 

Otkriveni murali i na Opštini Vračar

Zahvaljujući projektu „Super zid“, koji su realizovali Telenor fondacija, BELEF i KIOSK, Beograd je dobio pet murala vrhunskih umetnika
 
11. avgust 2009. – Murali savremenih srpskih umetnika Biljane Đurđević i Vladimira Perića od danas krase zgrade na Opštini Vračar, u Mileševskoj 57, odnosno Mekenzijevoj 42. Otkrivanjem ova dva murala završen je projekat „Super zid“, koji su zajednički realizovali BELEF, Telenor fondacija, platforma za savremenu umetnost KIOSK i opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.
Prva tri murala, koje su oslikali najznačajniji umetnici svetskog uličnog slikarstva, Blu, Valerio Beruti i M-city, otkrivena su u okviru BELEF-a i nalaze se na teritoriji opština Savski venac i Stari grad.
Otkrivanju murala na Opštini Vračar prisustvovali su Biljana Đurđević i Vladimir Perić, autori murala, Milena Stojićević, direktorka BELEF-a, Branimir Kuzmanović, predsednik Opštine Vračar i Marija Beslać, koordinator za medije u Telenoru.


Biljana Đurđević, koja je oslikala mural u Mileševskoj 57, jedan je od poznatijih savremenih srpskih umetnika. Samostalno je izlagala u Izraelu, Švedskoj i Nemačkoj, dok je grupne izložbe imala u Vašingtonu, Čikagu i Pekingu. Mural Vladimira Perića nalazi se u Mekenzijevoj 42. Poznati srpski umetnik izlagao je od 1986. do 1996. godine pod pseudonimom Talent, dok je do 2006. izlagao kao član grupe Talent Factory.
Tri murala koja su naslikali umetnici svetskog uličnog slikarstva nalaze se na opštinama Stari grad i Savski venac. Blu koji je oslikao mural u Pop Lukinoj 6, trenutno je najvažniji i najpoznatiji muralista na svetu, koji zidove doživljava kao listove papira za crtanje. Mural Valerija Berutija nalazi se u Resavskoj 61 (OŠ „Petar II Petrović Njegoš“). Mladi italijanski umetnik u usponu ove godine izlagaće i na Bijenalu u Veneciji. U svom radu koristi svakodnevne teme, najčešće one koje potiču iz njegovog detinjstva. M-City je autorski projekat Marijusa Varasa, u okviru koga je oslikano nekoliko stotina murala po mnogim svetskim metropolama. Glavna tema njegovom rada je urbani pejzaž. Njegov mural nalazi se u Durmitorskoj 16.
Projekat „Super zid“ idejno se nadovezuje na „Pokreni grad“, zahvaljujući kojem je 11 mesta u Srbiji dobilo murale, a nastao je kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da neka mesta u zemlji dobiju status grada. Ovi projekti obnavljaju murale kao umetnički izraz, a ovogodišnjim Telenor je takođe nastavio saradnju sa BELEF-om. Prošle godine, Telenor fondacija je kao zlatni sponzor Festivala realizovala projekat Art2sitON, u okviru koga je Beograd dobio 50 betonskih klupa oslikanih originalnim likovnim rešenjima beogradskih umetnika, koje su postavljene duž obala Save i Dunava, na Kalemegdanu i u nekoliko gradskih parkova.