Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA OTKRIVENA TRI MURALA NA OPŠTINAMA SAVSKI VENAC I STARI GRAD
NAZAD
 

Otkrivena tri murala na opštinama Savski venac i Stari grad

Projekat „Super zid“ realizovali Telenor fondacija, BELEF i KIOSK
                         
30. jul 2009. – Tri murala najznačajnijih umetnika svetskog uličnog slikarstva Blua, Valerija Berutija i M-Sitija od danas krase zgrade prestonice na opštinama Savski venac i Stari grad. Preostala dva murala, srpskih savremenih umetnika Biljane Đurđević i Vladimira Perića, koja se oslikavaju na Opštini Vračar, u okviru projekta „Super zid“, biće otkrivena naredne nedelje.


Projekat „Super zid“ zajednički realizuju BELEF, Telenor fondacija, platforma za savremenu umetnost KIOSK i opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.  
 
„Projekat „Super zid“ idejno se nadovezuje na „Pokreni grad“, koji smo takođe realizovali sa Telenor fondacijom, obnavljajući murale kao umetnički izraz. Popularizaciji umetnosti u javnom prostoru doprinosi prisustvo istaknutih svetskih umetnika uličnog slikarstva u Beogradu, što je jedna od nosećih tema ovogodišnjeg BELEF-a“, kaže Milica Pekić, selektorka vizuelnog programa BELEF-a.

Blu koji je oslikao mural u Pop Lukinoj 6, trenutno je najvažniji i najpoznatiji muralista na svetu, koji zidove doživljava kao listove papira za crtanje. Mural Valerija Berutija nalazi se u Resavskoj 61 (OŠ „Petar II Petrović Njegoš“). Italijanski mladi umetnik u usponu ove godine će izlagati i na Bijenalu u Veneciji. U svom radu koristi svakodnevne teme, najčešće one koje potiču iz njegovog detinjstva. M-City je autorski projekat Marijusa Varasa, u okviru koga je oslikano nekoliko stotina murala po mnogim svetskim metropolama. Glavna tema njegovom rada je urbani pejzaž. Njegov mural nalazi se u Durmitorskoj 16.