Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA NOV NAČIN DA ZAVIRITE U ISTORIJU SFRJ
NAZAD
 

Nov način da zavirite u istoriju SFRJ

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Telenor fondacijom predstavio projekat digitalizacije foto-arhiva
27. novembar 2013 – Svih 150 000 fotografija iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, većinom nepoznatih široj javnosti, od danas su dostupni na internet adresi www.foto.mij.rs. Fotografije su snimila četiri fotografa iz Kabineta predsednika SFRJ u periodu od 1947. do 1980. godine, na 1083 lokacije u 93 države. Projekat digitalizacije trajao je dve godine i sproveden je u partnerstvu sa Telenor fondacijom.

„Podrškom projektu digitalizacije arhive Telenor fondacija dala je značajan doprinos zaštiti kulturnog nasleđa i dela svetske kulturne baštine savremenim metodama. Zahvaljujući projektu, otklonjena je opasnost od uništenja arhive i uvođenja restrikcija njenog korišćenja, jer je do danas svaki rad podrazumevao fizički kontakt sa fotografiјama“, kaže Neda Knežević, direktorka ovog muzeja, koji ima više od 100 000 posetilaca godišnje.

 
Onlajn baza može da se pretraži po datumima, događaјima, ličnostima i zemljama, a njeni posetioci imaju priliku da učestvuju u upotpunjavanju informacija o istoriјi „tagovanjem“ fotografiјa i dodavanjem povezanih informacija.

„Naše društvo postaje digitalno. Ponosni smo što smo doprineli da se sačuva ne samo kulturno dobro čiji značaj prevazilazi granice Srbije i regiona već i da se, zahvaljujući internetu, ono učini lako dostupnim svima“, kaže Marija Vujanić, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Telenor Srbija.
Sakupljena građa je dragoceno svedočanstvo o putovanjima Josipa Broza, posetama stranih šefova država i vlada, susretima sa svetski poznatim ličnostima različitih zanimanja, kao i situacijama iz njegovog svakodnevnog života.

Fotografije, koje su delo četvorice fotografa Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića, beleže brojne susrete Josipa Broza Tita sa predsednicima Sjedinjenih Američkih Država. Tito je bio јedini predsednik strane države koјi se tokom svog mandata sreo sa svim predsednicima ove zemlje, a ujedno je bio i poslednji inostrani političar kojeg je Kenedi primio pre smrti. Takođe, u arhivi se mogu pronaći i fotografije sa Ričardom Bartonom i Elizabet Teјlor, Sofijom Loren koјa kuva u kuhinji na Vangi, Đinom Lolobriđidom, Žozefinom Beјker, Kirkom Daglasom, Orsonom Velsom, kao i sa Žan Polom Sartrom, Papom Pavlom VI, sa članovima posade letelice Apolo 11, koji su prvi sleteli na Mesec, kao i sa Če Gevarom, Vinstonom Čerčilom i kraljicom Elizabetom.