Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA NAJVEĆA DIGITALNA MEDIJSKA DOKUMENTACIJA U SRBIJI U PANČEVAČKOJ BIBLIOTECI
NAZAD
 

Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji u pančevačkoj biblioteci

11. septembar 2007. - Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji, sa gotovo milion novinskih tekstova iz dnevne i nedeljne štampe arhiviranih od početka 2003. godine naovamo, od danas je u Internet čitaonici Gradske biblioteke na raspolaganju građanima Pančeva.


Narednih godinu dana Pančevci mogu da koriste i pretražuju „Aktuelnu arhivu“ Medijske dokumentacije Ebart, u kojoj su pohranjena kompletna izdanja petnaestak dnevnih i nedeljnih novina koje izlaze na teritoriji cele Srbije, i odabrani tekstovi iz najvećih lokalnih nedeljnika, među kojima i Pančevca. Arhivi se pristupa preko Ebartovog sajta www.arhiv.co.yu.

Najstariji arhivirani tekst datira od 3. januara 2003. godine, a poslednji od pre 48 sati, koliko je predviđeno propisima o zaštiti autorskih prava štampanih medija. Arhiva je razvrstana u 12 pregleda i potpuno pretraživa, a dnevno se ažurira sa prosečno 1000 novih tekstova. Osim pregleda «Po rubrikama», koji sadrži svu štampu u pojedinoj godini, postoji još 11 pregleda prilagođenih različitim potrebama korisnika i uobličenih po jasnim i razumljivim kriterijumima. Među njima je i pregled tekstova «Po mestima», u okviru kojeg građani mogu da prate šta se u štampi objavljuje o različitim oblastima života u njihovom gradu.

Program besplatnog povezivanja biblioteka sa ovom novinskom arhivom Medijska dokumentacija Ebart počela je 2005/2006. godine u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije (NBS) i uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Tada je ta vrsta javnog servisa ustupljena matičnim bibliotekama NBS u 24 opštine i grada u Srbiji.

Nastavak programa, čiji je cilj da ovu vrstu javnog servisa učini dostupnim što većem broju građana Srbije, ovog puta omogućila je Telenor fondacija, a na preporuku Narodne biblioteke Srbije odabrano je 20 biblioteka. Projekat je počeo u avgustu, kada su zaposleni u pančevačkoj biblioteci obučeni za korišćenje i pretraživanje ove obimne baze podataka.

Medijska dokumentacija Ebart konsalting jedina u Srbiji ima elektronsku arhivu štampe kojoj je pristup moguć preko Interneta. Tu dokumentaciju koristi više desetina medija, međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, kulturnih ustanova, nevladinih organizacija, političkih stranaka, kompanija i pojedinaca. Od 2005. godine Ebart pravi i  prvu onlajn video arhivu udarnih informativnih emisija najgledanijih televizija u zemlji. Specijalizovan je za raznovrsne medijske analize, učestvuje u realizaciji brojnih projekata koji se odnose na manjine, reformu pravosuđa, profesionalizaciju medija.

Telenor fondacija, osnovana u martu ove godine, za nepunih pet meseci rada podržala je i relizovala više od petnaest pažljivo biranih projekata. Program besplatnog povezivanja biblioteka sa novinskom arhivom prepoznat je kao značajan razvojni projekat. Fondacija podržava i projekte iz oblasti obrazovanja mladih, kulture, umetnosti, kao i one koji se bave ugroženim društvenim grupama.
 
Za dodatne informacije: