Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA MURAL MLADENA HRVANOVIĆA POKRENUO GRAD ZAJEČAR
NAZAD
 

Mural Mladena Hrvanovića pokrenuo Grad Zaječar

Zaječar, 22. jun 2009 – U centru Zaječara otkriveni su murali oslikani na fasadama zgrada Centra za decu i omladinu ometenu u razvoju i Gradske uprave. Oslikani murali delo su umetnika Mladena Hrvanovića. Zaječar je ovim postao jedan od 19 gradova koji će biti ulepšani muralima u okviru projekta Telenor fondacije „Pokreni grad“, nastalog kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da veća mesta u Srbiji zvanično dobiju statuse gradova.
 
 
Na zaječarskim muralima nalazi se meda na točkovima, simbol prošlogodišnje multimedijalne izložbe „Silent Society“, posvećene deci sa invaliditetom.
„Ideju da oslikam medu na točkovima dobio sam slučajno, kada sam, izlazeći iz lifta shvatio da sam promašio sprat i umesto vrata svog studija ugledao odškrinuta vrata stana i iza njih dečaka od 4-5 godina. Neobično u toj situaciji bilo je to to što mi je pažnju privukla konstrukcija invalidskih kolica u kojima je dečak sedeo. Osmehnuo se i rekao ’Dobar dan’, vrativši se u svoj mali, ograničeni svet tišine i neprimetnosti. Taj susret naveo me je da razmislim na koji način mogu da doprinesem vidljivosti ove dece i ljudi, uglavnom izopštenih iz svakodnevnog života. Dečji ambasadori - igračke, lutke i plišani meda koji ima točkove umesto nogu učinili su mi se najadekvatnijim za to“, kaže Mladen Hrvanović, autor murala u Zaječaru.
U protekle dve godine murale su dobili Užice, Kraljevo, Leskovac, Vranje, Pančevo, Šabac, Loznica, Zrenjanin, Subotica, a u planu je oslikavanje murala u još nekoliko većih opština u Srbiji.
Projekat „Pokreni grad“, koji ima cilj da pokrene urbani razvoj opština širom Srbije i učini umetnička dela domaćih autora dostupna što većem broju stanovnika, nastao je zahvaljujući saradnji Telenor fondacije i Platforme za savremenu umetnost Kiosk, uz podršku lokalnih vlasti i kompanije Duga.
„Cilj ovog projekta je da se oživi domaća umetnička scena i doprinese decentralizaciji kulturne produkcije. Telenor fondacija je i osnovana sa namerom da utiče na kulturni razvoj zajednice u kojoj posluje”, rekla je Ana Krstić, menadžer Telenor fondacije.
Saradnja Telenor fondacije i Kioska na projektu “Pokreni grad“ nagrađena je nagradom Bizart, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Srbije, za najuspešnije partnerstvo sektora kulture i poslovnog sektora u 2007. godini.