Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA U SRBIJI MOBILNI TELEFON KORISTI GOTOVO 4,8 MILIONA GRAĐANA
NAZAD
 

U Srbiji mobilni telefon koristi gotovo 4,8 miliona građana


13. februar 2008. - Za potrebe Telenor ASA, kompanija Deloitte sprovela je istraživanje o uticaju mobilnih operatera na tržišni i društveni razvoj nekih od zemalja u kojima Telenor posluje: Srbije, Malezije, Ukrajine, Tajlanda, Bangladeša i Pakistana. Istraživanje je obuhvatilo podatke do decembra 2007. godine.

„Do avgusta 2007. godine, u svetu je postojalo tri milijarde mobilnih veza. Fiksnoj telefoniji je bilo potrebno više od 125 godina da dostigne broj od jedne milijarde linija, a mobilne veze su se popele sa broj od jedne milijarde na tri za manje od šest godina,“ rekao je Jon Fredrik Baksos, predsednik i generalni direktor Telenor grupe.
 
Tržište mobilne telefonije poraslo je tokom protekle četiri godine sa 2 miliona 2002. godine na više od 6,5 miliona konekcija u 2007. ili 90 odsto populacije, što se procenjuje da, kada se uračuna broj korisnika sa nekoliko SIM kartica, 72 odsto ili blizu 4,8 miliona građana koristi mobilni telefon.

Na svetskom nivou, korisnici mobilnih telefona će svakog dana 2008. godine poslati u proseku 6 milijardi SMS poruka i obaviti 16 milijardi minuta razgovora. Proizvešće se oko šest miliona mobilnih telefonskih aparata, a broj pretplatnika GSM servisa dnevno će se uvećavati za 1,2 miliona. Mobilna tehnologija u 2008. godini ostvarivaće 3 milijarde dolara, odnosno 1,36 odsto dnevnog globalnog bruto društvenog proizvoda, ističe se u studiji “Predviđanja u telekomunikacijama za 2008. godinu” koju je objavila revizorsko-konsultantska kompanija Deloitte.

Kompanija Deloitte procenjuje da je uticaj mera privatizacije i liberalizacije na srpskom mobilnom tržištu 2006. iznosio skoro 5,7 odsto srpskog BDP-a. Deloitte procenjuje da je ekonomski uticaj mobilnog sektora 104 milijarde dinara u 2007, što predstavlja više od 4,1 odsto BDP-a. Za 2006, ova cifra uključuje i uticaj sredstava dobijenih od privatizacije Mobi63 i dodeljivanja mobilne licence za Telenor i VIP.

Kompanija Deloitte procenjuje da mobilni sektor zapošljava 33 660 građana Srbije u 2007. Ovaj broj uključuje oko 2900 zaposlenih koji rade direktno za mobilne operatere. Dalje zapošljavanje stvaraju: snabdevači mrežnom opremom; snabdevači srodnim uslugama poput oglašavanja, revizija i pružanja saveta; zaposleni u maloprodajnim objektima koji prodaju mobilne telefone, SIM kartice i dopune.

Uticaj mobilne telefonije na produktivnost radnika odvija se kroz poboljšanje u protoku informacija između kupca i prodavca, smanjenje vremena putovanja, kao i činjenica da je posao postao fleksibilniji i pristupačniji širom zemlje. Deloitte procenjuje da poslovna upotreba mobilne komunikacije doprinosi povećanju produktivnosti pojedinačnog radnika od 7 odsto. To predstavlja porast od 32 milijarde dinara u BDP u 2007. i predstavlja 1,27 odsto BDP-a, što je porast od 27 odsto u odnosu na 2006. godinu.

Potrošači imaju raznorodne društvene koristi od mobilne komunikacije: razvoj komunikacije među ljudima i u okviru porodica, posebno između ruralnih i urbanih područja, prenošenje komunikacije i na one koji imaju niske prihode.

Srpski mobilni sektor doživeo je veliki broj značajnih promena u protekle dve godine. Tu se podrazumeva prodaja Mobi63 Telenoru, dodeljivanje novih licenci, uključujući i one za 3G, kao i razvoj u regulatornom režimu.
 
Mobilni operateri pružili su veliki broj koristi srpskoj privredi i smatra se da sada mobilni sektor čini više od 4 odsto BDP-a. Uključivanje sredstava od licenciranja i privatizacije povećalo je doprinos BDP-u na 11,6 odsto u 2006. godini.

Mobilni operateri su takođe odigrali značajnu ulogu u privlačenju dodatnih stranih investicija u zemlju i u uvođenju mreža komunikacije u nedovoljno razvijena ruralna područja, povećavajući potencijalnu ekonomsku aktivnost u ovim područjima.
 
Economic Impact of mobile communications pdf (1.2MB)