Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA IZLOŽBA KOJA MENJA LICE GRADA
NAZAD
 

Izložba koja menja lice grada

Beograđani dobijaju umetničke betonske klupe zahvaljujući Telenor fondaciji
 
Beograd, 3. avgust 2008 – Betonske klupe neobičnih oblika i boja, napravljene prema originalnom dizajnu nekoliko beogradskih umetnika, od danas se nalaze na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika na Kalemegdanu, u Studentskom parku i duž obala reke Save.

Ovaj jedinstveni ulični nameštaj, zahvaljujući Telenor fondaciji, predstavljen je u okviru završne izložbe ovogodišnjeg Belefa – Art2SitON. Umetničke klupe na najposećenijim mestima u gradu ostaju Beograđanima na trajno korišćenje. Dok se odmaraju i udobno sede na klupama, građani sada mogu i na Kalemenganu do kraja septembra besplatno da koriste Telenorov brzi Internet.

Telenor fondacija, kao glavni pokrovitelj izložbe i zlatni pokrovitelj Belefa, uz partnera na projektu – Kiosk platfotmu za savremenu umetnost, pomogla je da kreativna rešenja vizuelnih umetnika Igora Stanglickog, Žane Poliakov, Mladena Hrvanovića, Stefana Ikonića i Aleksandra Denića ulepšaju gradski prostor. Oni su dizajnirali po jednu klupu koja je izlivena u deset različito oslikanih modela. Neki od umetnika učestvuju i u projektu Fondacije „Pokreni grad“, na koji se izložba idejno nadovezuje, a čini ga oslikavanje murala u gradovima širom Srbije.

„Drago nam je da likovna umetnost i kreativnost postaju deo naše svakodnevice, otvaraju nove poglede na stvari, podstiču na razmišljanje i ulepšavaju nam život. Telenor fondacija je i ustanovljena sa namerom da društveno odgovornim delatnostima poboljša život zajednice u kojoj posluje, te je sa velikim zadovoljstvom stala iza projekta Art2SitON“, kaže Sandra Štajner, izvršna direktorka korporativnih komunikacija i član uprave Telenora. 
 
Ovo je završna izložba Belefa, kojom je zaokružena glavna ideja i težnja festivala da se umetnošću menja lice grada i da ona na svakodnevnim putanjama prolaznika ostavlja trajne tragove. Klupe će redovno čistiti i održavati „Zelenilo Beograd“, a predviđeno je da se restauriraju svake godine u okviru narednih beogradskih letnjih festivala.

„Projekat Art2SitOn predstavlja suštinsku strategiju BELEF-a odgovorom na pitanje: kako događaj iz godine u godinu pretvarati u trajnu kulturnu i umetničku intervenciju, otkrivanjem i stvaranjem novih mesta za kulturne sadržaje, umetničkim dizajniranjem gradskih prostora, menjanjem gradske infrastrukture koja od umetničke intervencije prerasta u permanentno javno umetničko delo sa jasnom funkcijom u svakodnevnom životu građana“, kaže Dorijan Kolundžija, umetnički direktor Festivala.

Umetničkim projektima poput Art2SitOn, čiji je cilj da umetnička dela u gradskom prostoru prerastu u javno dobro i dobiju funkciju u svakodnevnom životu ljudi, Beograd se pridružuje mnogim evropskim gradovima u kojima su slični koncepti nailazili na odličan prijem.

Telenor fondacija, osnovana u martu 2007. godine, do sada je podržala na desetine pažljivo biranih projekata iz oblasti kulture, umetnosti, brige o mladima, i pomoći ugroženim društvenim grupama.