Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA EKOLOŠKE RADIONICE U VRTIĆIMA I SREDNJIM ŠKOLAMA
NAZAD
 

Ekološke radionice u vrtićima i srednjim školama

Nastavak ekološke edukacije dece pod nazivom “Deca i reciklaža“ 
na Opštini Vračar
22. novembar 2007. – Ekološku radionicu koja je organizovana u vrtiću „Nada Purić“ na opštini Vračar, posetili su predstavnici Opštine, Uprave vrtića ove opštine i predstavnici Telenor Fondacije. Kroz igru i kreativan rad deca su učila na koji način se odbačeni materijali prerađuju u nove stvari i predmete. Ovaj vrtić predstavlja samo jednu od pedagoških ustanova na ovoj opštini uključenih u tradicionalni projekat ekološke edukacije dece pod nazivom “Deca i reciklaža“, koji organizuje Beogradski ekološki centar, pod pokroviteljstvom Opštine Vračar i Telenor Fondacije.
 
 
Deca tokom radionice pravila su kolaže, crteže i pričala o zaštiti prirode.
 
Program podrazumeva obrazovanje dece iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja iz svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola ove Opštine, čime je obuhvaćeno oko 1500 dece. Trenutno je u toku edukacija u predškolskim ustanovama tokom koje će mališani na praktičnim primerima učiti šta je to reciklaža, kako da recikliraju i pomognu očuvanju životne sredine.
Uroš Todorović, menadžer Beogradskog ekološkog centra, kaže: “Kao rezultat kampanje očekujemo da svake godine sve više dece, mladih, kao i njihovih roditelja i građana bude informisano o prednostima i važnosti recikliranja. Treba da postanemo svesni da na posredan način možemo da utičemo na smanjenje deponija i količina otpada u prirodi, doprinesemo uštedi energije, smanjenju zagađenja i trošenja prirodnih resursa. Drago nam je da je Telenor Fondacija, prepoznala ovaj projekat kao delotvoran i razvojan i zbog toga odlučila da ga podrži, jer i Opština Vračar veliki značaj daje sprovođenju planova za održivi razvoj“.
Branimir Kuzmanović, predsednik Opštine Vračar, kaže: “Reciklaža je važna za razvoj ekonomije države, očuvanje životne sredine i održivost energetskih izvora. Kroz edukaciju najmlađih ostvarujemo zajednički cilj, a to je da očuvanje životne sredine postane prioritet u životima svih članova društvene zajednice“.
Po završetku ekoloških radionica u predškolskim ustanovama Beogradski ekološki centar organizuje i realizuje predavanja za učenike svih srednjih škola sa teritorije Opštine Vračar na temu reciklaže i urbane ekologije u Beogradu.