Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA DOBRI PROPISI, OTVORENOST, TRANSPARENTNOST I PREDVIDIVOST KAO PREDUSLOVI ZA DALJE INVESTICIJE
NAZAD
 

Dobri propisi, otvorenost, transparentnost i predvidivost kao preduslovi za dalje investicije

Predstavnici Nordijske poslovne alijanse i članovi ekonomskog kokusa Narodne skupštine razgovarali su danas o preduslovima i zakonskim okvirima neophodnim za dalje podsticanje investicija u Srbiji.  Učesnici sastanka bili su ministar privrede Željko Sertić, ambasadori nordijskih zemalja Švedske, Finske, Norveške i Danske, skupštinski Odbor za privredu, predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević, predsednici poslaničkih grupa, Poslanička grupa prijateljstva sa Norveškom, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, predsednik i generalni direktor kompanije Telenor grupe Sigve Brekke i predstavnici nordijskih kompanija.

Sigve Brekke podelio je s prisutnima iskustva Telenor grupe sa investiranjem u nova tržišta u usponu, ističući ključne faktore koji utiču na odluke o investicijama. On je naglasio  neophodnost promena zakonodavnog okvira, koje bi podstakle dalje investicije u Srbiji i osvrnuo se na intenzivne promene i inovacije u industriji informacionih tehnologija i telekomunikacija.

„Svedoci smo digitalne transformacije na svim svojim tržištima – u nordijskom regionu, Evropi, kao i širom Azije. Taj fenomen nije ograničen na pojedine industrije, prisutan je svuda i utiče na sve. Digitalizacija obezbeđuje fantastične prednosti i mogućnosti i ljudima, i kompanijama, i društvu. Njena realizacija zahteva angažovanje, ulaganje i inovacije – kako od strane i manjih i većih kompanija, tako i od državne uprave. Srbija ima potencijal da to ostvari“, rekao je Sigve Brekke, predsednik i generalni direktor Telenor grupe.

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević naglasila je da je trgovina sa nordijskim zemljama u 2014. godini iznosila preko 640 miliona evra (prema podacima Privredne komore Srbije). Obim trgovine postaje sve veći iz godine u godinu, što za srpsku privredu znači ogroman potencijal. Jasmina Vignjević je istakla i da je stabilna i predvidiva poslovna klima od izuzetne važnosti za poslovanje kompanija. „Prethodnih godina je postignut značajan napredak u zakonodavnim reformama, ali još uvek postoji prostor za unapređenje. Kako bismo privukli strane investicije, neophodna je efikasnija implementacija zakona, usklađivanje sa evropskim  direktivama, ali i zakonodavni okvir koji sledi nove poslovne modele i   inovativan pristup poslovanju, što je posebno karakteristično za telekomunikacione kompanije“, rekla  je Jasmina Vignjević.

Veliki broj članica Nordijske poslovne alijanse dugi niz godina posluje u Srbiji i one svojim iskustvom mogu da pomognu Vladi u njenim nastojanjima da dalje unapredi poslovnu klimu u Srbiji. Nordijska poslovna alijansa je neprofitna organizacija osnovana s ciljem da postane platforma za razmenu ideja i iskustava nordijske poslovne zajednice u Srbiji. U ovom trenutku broji više od 30 kompanija članica koje posluju u Srbiji.