Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA TELENOR I RIM UVODE BLACKBERRY® REŠENJE U SRBIJI
NAZAD
 

Telenor i RIM uvode BlackBerry® rešenje u Srbiji

Beograd, Srbija i Vaterlo, Kanada, 15. maj 2008 - Telenor i Research In Motion (RIM) (NASDAQ: RIMM; TSX: RIM) danas su uveli BlackBerry ® bežično rešenje za Telenorove korisnike u Srbiji. BlackBerry rešenje kombinuje moćne „pametne telefone“, softver i usluge koje omogućuju jednostavan bežični pristup emailu, telefonu, kalendaru, internetu, multimedijima i drugim poslovnim i lifestyle aplikacijama. Zahvaljujući BlackBerry uređajima, Telenorovi korisnici u Srbiji od sada će moći da uživaju u prednostima slobode kretanja i povećane produktivnosti poslovanja jer će neprestano biti u vezi sa ljudima i informacijama.

„Sa BlackBerry rešenjima, svi poslovni ljudi koji dobar deo vremena provode u pokretu mogu da imaju potpun uvid u svoj posao i bolje iskoriste vreme kada su van kancelarije. BlackBerry telefoni su vodeći u svetu u oblasti bežičnih poslovnih rešenja i predstavljaju ikonu uspešnog poslovanja,“ kaže Igor Ivanović, marketing menadžer Telenora.
Telenor će u početku ponuditi BlackBerry ® CurveTM 8310 i BlackBerry ® 8820 modele uređaja. Jasnih linija i mekih ivica, BlackBerry Curve 8310 najmanji je i najlakši BlackBerry uređaj sa kompletnom QWERTY tastaturom i biće u ponudi u srebrnoj boji. BlackBerry 8820 je RIM-ov najtanji smartphone i predstavlja kombinaciju elegantnog dizajna i velike funkcionalnosti. Oba modela pružaju kvalitetnu komunikaciju i mogućnost da se u pokretu sa lakoćom pristupi emailu, telefonu, tekstualnim porukama, internetu, planeru i drugim mobilnim aplikacijama. 

Charmaine Eggberry (Šermejn Egberi), potpredsednik i generalni direktor RIM-a za Evropu, Bliski istok i Afriku, dodaje sledeće: „Izuzetno nam je zadovoljstvo što sarađujemo sa Telenorom na uvođenju BlackBerry Curve 8310 i BlackBerry 8820 uređaja za njegove korisnike u Srbiji. BlackBerry telefoni su pravi izbor za ljude koji žele moćan i jednostavan način komunikacije kad su u pokretu.’’
 
Telenor je sedmi po veličini svetski mobilni operator na svetu sa ukupno 147 miliona korisnika, od čega 2,987 miliona u Srbiji. Ova kompanija uživa ugled inovatora u oblasti mobilne telefonije na tržištima u razvoju. Nakon investicije od 1,513 milijardi evra, koja je proglašena i najvećom pojedinačnom investicijom u jugoistočnoj Evropi, Telenor d.o.o. zvanično posluje u Srbiji od 1. septembra 2006. godine.
 
O kompaniji Research In Motion (RIM)
BlackBerry 8820 smartphone
O kompaniji Research In Motion (RIM)

Research In Motion je vodeći dizajner, proizvođač i distributer inovativnih bežičnih rešenja za svetsko tržište mobilnih komunikacija. Kroz razvoj integrisanih hardvera, softvera i usluga koji podržavaju brojne standarde bežičnog prenosa podataka, RIM obezbeđuje platforme i rešenja za pravovremeni pristup informacijama, što uključuje elektronsku poštu, razgovore, SMS poruke, i internet i intranet aplikacije. RIM tehnologija takođe omogućava velikom broju kompanija koje se bave razvojem i proizvodnjom dodatnih aplikacija i rešenja da poboljšaju svoje proizvode i usluge za bežični pristup podacima. RIM-ov asortiman nagrađivanih proizvoda i usluga i u njima sadržanih tehnologija koriste hiljade organizacija širom sveta i on obuhvata BlackBerry® platformu za bežični prenos podataka, liniju proizvoda RIM Wireless Handheld™, sredstva za razvoj softvera, radio-modeme i ugovore o licenciranju softvera/hardvera. Osnovan 1984. godine i sa sedištem u Vaterlou, u Ontariju, RIM posluje u Severnoj Americi, Evropi i oblasti azijskog Pacifika. RIM-ovim akcijama se trguje na berzi Nasdaq (Nasdaq: RIMM) i Berzi u Torontu (TSX: RIM). Za više informacija, molimo vas posetite www.rim.com ili www.blackberry.com.

Predviđanja u ovom saopštenju za medije data su u skladu sa odredbama o zaštiti iz Zakona o reformi sudskih postupaka u vezi hartija od vrednosti u privatnom vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država iz 1995. godine. U tom smislu, izrazi kao što su ’’nameravati’’ i slično u ovom dokumentu označavaju predviđanja. Predviđanja su zasnovana na pretpostavkama i informacijama dostupnim kompaniji Research In Motion Limited. Upozoravaju se investitori da takva predviđanja uključuju rizike i neizvesnosti. Važni razlozi usled kojih stvarni rezultati mogu materijalno da se razlikuju od onih izraženih ili pretpostavljenih u tim predviđanjima uključuju, bez ograničenja, moguće defekte proizvoda i odgovornost proizvođača za proizvode, rizike vezane za međunarodnu prodaju i moguće promene deviznog kursa, započinjanje ili završetak sudskog postupka, terorističke akcije ili moguće terorističke akcije, međunarodne sukobe, značajne promene kvartalnih poslovnih rezultata, izmene kanadskih i stranih zakona i regulativa, nastavljeno prihvatanje RIM-ovih proizvoda, uvećan stepen konkurencije, tehnološke promene i uspešan razvoj novih proizvoda, zavisnost od mreža trećih lica u smislu pružanja usluga, zavisnost od prava na zaštitu intelektualne svojine i druge rizike i faktore koji su povremeno detaljno izloženi u RIM-ovim periodičnim izveštajima podnetim Komisiji za hartije od vrednosti Sjedinjenih Država i drugim regulatornim telima. RIM ne namerava niti je obavezan da ažurira bilo kakva predviđanja, bez obzira da li su rezultat novih informacija, budućih događaja ili nečeg drugog. 
 
Oznake, slike i simboli BlackBerry i RIM porodica u vezi sa ovim predstavljaju ekskluzivno vlasništvo i registarske znake kompanije Research In Motion Limited. RIM, Research In Motion i BlackBerry su registrovani u Zavodu za patente i zaštitne znake Sjedinjenih Država i mogu biti u proceduri registracije ili registrovani u drugim zemljama. Wi-Fi je registrovani zaštitni znak Wi-Fi Alliancea. Sve druge robne marke, nazivi proizvoda, nazivi kompanija, zaštitni znaci i i oznake usluga vlasništvo su svojih respektvnih vlasnika. RIM ne preuzima nikakvu obavezu ili odgovornost niti zastupa, daje garanciju, promoviše ili garantuje u vezi sa bilo kojim aspektom bilo kojih proizvoda ili usluga trećih lica.
BlackBerry 8820 smartphone

BlackBerry 8820 smartphone kombinuje izuzetnu funkacionalnost elektronske pošte i drugih tipova poruka, interneta i telefona zajedno sa naprednim medija plejerom, nadogradivim memorijskim slotom , ugrađenom Wi-Fi podrškom, GPS opcijom za navigaciju i drugim aplikacijama za određivanje lokacije. Podržava 802.11 a/b/g Wi-Fi standarde što omogućava pristup podacima preko Wi-Fi konekcija u kompaniji, kao i preko javnih tačaka za konekciju i bežičnih kućnih mreža. Uređaj se po potrebi lako prebacuje sa mobilne na Wi-Fi mrežu, kako bi omogućio korisniku pristup potrebnim podacima.  

Da bi zadovoljio različite zahteve u pogledu zaštite podataka za korisnike koji pristupaju Wi-Fi konekciji, BlackBerry 8820 poštuje Wi-Fi protokole bezbednosti, uključujući WEP (Wireless Equivalency Protocol), WPA (Wi-Fi Protected Access) i WPA2, kao i Cisco Compatible Extensions za jednostavnu i bezbednu konekciju sa Cisco bežičnim rešenjima. Za kompanije koje od korisnika Wi-Fi konekcije zahtevaju da pristupaju korporativnoj mreži preko VPN-a (Virtual Private Network), BlackBerry 8820 telefon obuhvata softver zasnovan na IPSecu koji podržava najčešće prodavane VPN prolaze distributera kao što su Cisco, Check Point i drugi.

BlackBerry Curve 8310 smartphone takođe nudi izuzetne komunikacijske i multimedijalne karakteristike, uključujući kameru od 2 megapiksela, napredni medija plejer, nadogradivi memorijski slot i ugrađeni GPS. 

Glavne karakteristike BlackBerry 8820 i BlackBerry Curve 8310 modela su sledeće:
• Pristup emailu putem „push“ tehnologije (uključujući pregled priloga)
• jednostavna integracija sa poslovnim i/ili ličnim email nalozima
• telefon, pretraživač, planer 
• podrška za SMS, MMS, Instant Messaging
• ugrađen Global Positioning System (GPS) sa podrškom za druge aplikacije i usluge vezane za određivanje lokacije, uključujući detaljna navigaciona rešenja 
• napredni medija plejer za muzičke i video sadržaje 
• podrška pristupu korporativnim podacima 
• microSD/SDHC nadogradivi memorijski slot za dodatno skladištenje 
• Celokupna QWERTY tastatura 
• mikrofon i glasovno pozivanje broja 
• Bluetooth 2.0, sa podrškom za hands-free razgovor preko slušalica i opremu za automobil 
• ekran visoke rezolucije koji reaguje na svetlost i podešava osvetljenost prema okruženju

Telenor nudi dva tipa rešenja, BlackBerry®  Enterprise Server za korporativne korisnike i BlackBerry®  Internet Service za manja preduzeća i individualne korisnike.
 
BlackBerry Enterprise Server je posebno namenjen organizacijama koje imaju sopstvene email servere.
BlackBerry Enterprise Server softver se integriše sa IBM ® Lotus ® Domino ®, Microsoft ® Exchange i  Novell ® GroupWise ® serverima i koristi napredne metode šifriranja podataka i administracije korisnika da bi omogućio bezbedan, automatski bežični pristup emailu i drugim korporativnim podacima.
BlackBerry Internet Service namenjen je manjim preduzećima i pojedincima. Omogućava korisnicima da kontrolišu do 10 korporativnih i ličnih email naloga (uključujući najpopularnije webmail naloge kao što su Yahoo! ®  Mail i Google ™ Mail) sa jednog uređaja.