O TELENORU O NAMA TELENOR MREŽA TEHNOLOGIJE

Share this:

 

4G (LTE)

LTE tehnologija (Long Term Evolution) predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) i korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korišćenja usluga koje zahtevaju velike brzine prenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, streaming, mobile TV i sl.), gledanje video fajlova viskog kvaliteta (u HD formatu), streaming muzike, prenos i preuzimanje fajlova, fotografija i ostalih sadržaja.
 
 
 

3G

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)
UMTS je oficijelni evropski standard za realizaciju 3G mobilnih telekomunikacionih tehnologija. Uz GSM, to je najrasprostranjeniji sistem javne mobilne telefonije na planeti. Osim prenosa govora i poruka, ova tehnologija omogućava i uspostavljanje video poziva i brzi prenos podataka (broadband) pomoću WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) tehnike pristupa. Brzine prenosa podataka u 3G mreži pogledajte ovde.  
UMTS mreža je počela sa komercijalnim radom 1. marta 2007, a u ovom trenutku pokriva 72,5% populacije. Pogledajte mapu pokrivenosti.
  
HSPA+ (Evolved High Speed Packet Access)
HSPA+ tehnologija predstavlja poslednji korak u evoluciji ka 4G sistemima i obezbeđuje trenutno najveće korisničke protoke u Telenor mreži uz znatno veći kapacitet i smanjeno kašnjenje. Omogućava najbolje Internet iskustvo, a prenos podataka je i do deset puta brži u odnosu na period pre renovacije mreže. 
Cela Telenor 3G mreža podržava HSPA+ 42 Mbps tehnologiju. Maksimalna teoretska brzina prenosa podataka iznosi 42 Mbps na downlink-u i 5,76 Mbps na uplink-u. To će omogućiti korisnicima da pretražuju internet realnim brzinama u proseku od 10-20 Mbps i oko 1 – 3 Mbps na uplink-u sa modemom koji podržava HSPA+ 42Mbps tehnologiju. Pogledajte mapu pokrivenosti.

2G

GSM (Global System for Mobile Communications)
Naša mreža se bazira na GSM standardu. GSM je 2G međunarodni standard za digitalne mobilne komunikacije. Primenjuje se u gotovo svim zemljama sveta i prilagođen je transmisiji glasa. Naša 2G mreža odgovara svim svetskim standardima mobilne telefonije. Brzine prenosa podataka u 2G mreži pogledajte ovde.
U ovom trenutku, Telenor GSM mreža pokriva gotovo 90% teritorije i 95% populacije u Srbiji. Pogledajte mapu pokrivenosti.
  
EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution)
EDGE prestavlja unapređenu 2G mrežu. Omogućava znatno veći propusni opseg i bržu transmisiju podataka i veći kapacitet za mobilne korisnike. Ovaj servis je u komercijalnoj upotrebi od novembra 2004. godine. Cela Telenor 2G mreža podržava EDGE tehnologiju.Pogledajte mapu pokrivenosti.
Maksimalna teoretska brzina prenosa podataka je više od tri puta veća u odnosu na GPRS i iznosi 384 kbps na downlink-u i 88 kbps na uplink-u. Realan protok od oko 100 kbps na downlink-u i oko 40 Kbps na uplink-u obezbeđuje osnovne internet servise, web pretragu, e-mail i korišćenje aplikacija na telefonima.