Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VESTI PROJEKAT „ČITAJ VIZUELNO“ REALIZOVAN UZ PODRŠKU TELENOR FONDACIJE
NAZAD

Projekat „Čitaj vizuelno“ realizovan uz podršku Telenor fondacije

Decembar 2017. – Sa idejom da se osobama sa disleksijom pomogne, u saradnji sa Telenor fondacijom nastao je projekat „Čitaj vizuelno“. Iako je tema disleksije sve više zastupljena, o ovom poremećaju sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog i dalje se veoma malo zna, a odgovarajuća podrška u školskom uzrastu najčešće zavisi od dobre volje nastavnika i upornosti roditelja. 

Stručnjaci ističu značaj ranog otkrivanja disleksije, s obzirom na to da je savladavanje ovog poremećaja veoma uspešno pod uslovom da se otkrije do 11. godine života.

 „Disleksija je smetnja u učenju, poteškoća koja je najčešće vezana za čitanje i pisanje. Pojavljuje se svuda u svetu, bez obzira na kulturu i jezik, a procena je da ovu vrstu poteškoće ima oko 10 procenata svetske populacije. Podjednako se javlja među dečacima i devojčicama, pa i među nadarenom, kreativnom i talentovanom decom. Oni imaju specifične probleme pri čitanju, pisanju, izgovaranju, slušanju i razumevanju pročitanog. Ne nastaje kao rezultat smanjene inteligencije, a nije problem ponašanja, motivacije niti bolest. Međutim, postoji način da joj se doskoči“, kaže Mirjana Mihailović, koordinatorka Udruženja za podršku inkluziji manjinskih grupa „Inkluzivna mreža“ i autorka aplikacije lexPad. 
 
 
Aplikacija lexPad namenjena je za računare i ima za cilj da osobama sa disleksijom značajno olakša čitanje i pisanje konvertujući Word i PDF dokumenta u format koji njihov mozak može lakše da „dekodira“. U definisanju parametara za fonetske znakove poslužili su rezultati stručnih istraživanja koji su ukazali na grupe i kombinacije slova i brojeva koje učenicima sa disleksijom najčešće prave konfuziju. Slova su definisana po veličini i boji i omogućavaju da program konvertuje dokumenta kako za latinicu tako i za ćirilicu. 

Program lexPad može da se preuzme sa sajta udruženja Inkluzivna mreža.