Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VESTI PREDSTAVLJENI MURALI U ZAJEČARU – PROJEKAT „POKRENI GRAD”
NAZAD
 

Predstavljeni murali u Zaječaru – projekat „Pokreni grad”

Fasade zaječarskog Centra za decu i omladinu ometenu u razvoju i Gradske uprave odskora su ukrašene muralima Mladena Hrvanovića, čime se Zaječar pridružio gradovima koji su u okviru projekta Telenor fondacije ”Pokreni grad” ulepšani muralima. Oslikan je meda na točkovima, simbol prošlogodišnje multimedijalne izložbe “Silent Society“ posvećene deci sa invaliditetom, čiju je organizaciju takođe podržala Telenor fondacija. Murali su predstavljeni građanima u ponedeljak, 22. juna, uz prisustvo gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i menadžerke Telenor fondacije Ane Krstić.

 
“Zadovoljstvo nam je da gradove Srbije ulepšamo delima savremene umetnosti, da angažujemo mlade umetnike i oživimo ovaj medij koji je u našoj umetničkoj sredini gotovo zaboravljen. Murali su za kratko vreme postali obeležja ovih gradova, mesto okupljanja i sastanaka, a posebno nam je drago što smo ovom inicijativom inspirisali lokalne vlasti da nastave sa oslikavanjem i ulepšavanjem svojih gradova”, izjavila je Ana Krstić.

Projekat ”Pokreni grad” jedan je od prvih projekata koje je pokrenula Telenor fondacija, u saradnji sa Platformom za savremenu umetnost “Kiosk” iz Beograda. Ideja projekta je da se oslikavanjem 19 gradova oživi umetnička scena Srbije, da doprinese decentralizaciji kulturne produkcije, da afirmiše umetničku praksu kroz saradnju umetnika i lokalne zajednice, kao i da unapredi javne prostore i oplemeni život manjih sredina. Istovremeno, ovim projektom Telenor fondacija podržala je odluku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da 19 opština u Srbiji dobiju status gradova. To su Vranje, Zrenjanin, Kraljevo, Kruševac, Pančevo, Smederevo, Užice, Subotica, Šabac, Novi Pazar, Valjevo, Sremska Mitrovica, Čačak, Požarevac, Leskovac, Loznica, Zaječar, Sombor i Jagodina.


Zidove srpskih gradova u kojima su tokom proteklih 20 meseci oslikani murali krase dela Ane Kraš (Zrenjanin), Miodraga Stanišića (Šabac), Aleksandra Dimitrijevića (Užice), Siniše Ilića (Pančevo), Aleksandre Petković (Vranje), Miloša Nušića (Leskovac), Igora Štanglickog (Subotica), Stefana Ikonića (Loznica), Mladena Hrvanovića (Zaječar), kao i Katarine Šoškić i Dušana Rajića koji su zajedno oslikali mural u Kraljevu. U toku je izrada murala u Novom Pazaru (Igor Oršolić), Kruševcu (Vladimir Perić Talent), Požarevcu (Tatjana Milošević), Smederevu (Milena Putnik i Nevena Popović), Valjevu, Somboru i Sremskoj Mitrovici i očekuje se da oni budu završeni tokom leta. U saradnji sa lokalnim upravama narednih dana biće izabrane lokacije za izradu murala i Čačku i Jagodini.