Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VESTI POJEKAT „BUDI U TOKU“ – RAČUNARI I INTERNET NA INSTITUTU ZA MAJKU I DETE "DR VUKAN ČUPIĆ"
NAZAD
 

Pojekat „Budi u toku“ – Računari i internet na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić"

Mart 2015. – U okviru projekta „Budi u toku“, deci koja se nalaze na bolničkom lečenju na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ na Novom Beogradu, zahvaljujući Telenor fondaciji, od 19. marta omogućen je besplatni pristup internetu.

  
Pored interneta, obezbeđeno je i 15 računara za odsek Hеmatoonkologija I i II, Službu za ortopediju, Dnevnu bolnicu Кliniкe za dečju hirurgiju i Odeljenje za plastičnu i reкonstruкtivnu hirurgiju i opekotine. Na ovim odeljenjima dnevno boravi oko 80 pacijenata, koji zbog prirode bolesti moraju da budu na dužem bolničkom lečenju. U dnevnoj bolnici deca će biti animirana programima iz donacije dok čekaju operaciju i preglede ili posle završenog lečenja do napuštanja bolnice u večernjim satima.
 
„Deca koja trenutno borave kod nas, na Institutu, često imaju osećaj da su izolovana i daleko od svojih vršnjaka. Zahvaljujući Telenor fondaciji, mališani će da prate školsko gradivo, ali i da ostanu povezani sa vršnjacima“, rekao je doktor Radoje Simić, direktor instituta. 

Deca će imati i pristup programu „Superškola”, virtuelnoj učionici u kojoj se nalazi više od 650 lekcija iz srpskog jezika, matematike, fizike i hemije, pomoću kojih mogu pratiti školsko gradivo. Edukativni portal uključuje i predavanja, eksperimente i objašnjenja namenjena uzrastu od petog do osmog razreda osnovne škole.
 
Institut na Novom Beogradu, u kome je trenutno na bolničkom lečenju oko 350 mališana, je druga zdravstvena ustanova koja je, u okviru projekta “Budi u toku”, opremljena besplatnim internetom i računarima. Prvom donacijom, Telenor fondacija, opremila je dečje odeljenje Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici, a u planu je uključenje i drugih bolnica u Srbiji.
 
Projekat „Budi u toku“ započet je sa ciljem da se uz pomoć digitalnih komunikacija deci koja borave u bolnicama omogući jednak pristup obrazovanju i informacijama kao i njihovim vršnjacima koji redovno pohađaju nastavu.