Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VESTI NASTAVLJENA OBUKA UČENIKA I NASTAVNIKA ZA PREVENCIJU DIGITALNOG NASILJA
NAZAD
 

Nastavljena obuka učenika i nastavnika za prevenciju digitalnog nasilja

Septembar 2013 – Uz podršku Telenor fondacije, učenici i nastavnici iz pet osnovnih i pet srednjih škola iz različitih mesta u Srbiji, kao i 10 mentora iz programa „Škola bez nasilja“, završili su danas drugu u nizu obuka o prevenciji digitalnog nasilja među decom.


Sa ciljem da se među učenicima, nastavnicima i roditeljima poveća svest o novim oblicima nasilja i rizicima koji nastaju sa sve većom upotrebom interneta, tokom radionica, deca su učila o tome  kako da izbegnu zamke koje vrebaju pre svega na društvenim mrežama, i kako da ne postanu ni oni koji vrše, ni oni koji  trpe nasilje na internetu.

„Digitalno nasilje je postalo svakodnevno. Prvi korak u borbi protiv digitalnog nasilja je definitivno sveobuhvatna edukacija, počevši od nas mladih, preko nastavnika, pa sve do naših roditelja. Očekujem da će nam ova obuka pomoći da digitalno nasilje predupredimo tako što ćemo stečena znanja preneti svojim vršnjacima – i u školi i van škole", rekao je Marko Zuber, učenik XIII beogradske gimnazije, jedan od učesnika radionica.

Učenici i nastavnici će stečena znanja i veštine primenjivati  u svom školskom okruženju i  edukovati svoje vršnjake, druge nastavnike i roditelje o prepoznavanju, prevenciji i reagovanju na digitalno nasilje kada se ono desi.

"Važno je da se i sistemski bavimo novim oblicima nasilja putem medija koji su deci bliski, a nama odraslima možda manje poznati. Nama, prosvetnim radnicima, važno je da dobijemo smernice o tome na koji način komunicirati i prići deci kada je reč o ovoj temi,  pošto tradicionalni i uobičajeni oblici komunikacije više nisu dovoljni da se ostvari kvalitetan odnos sa decom.  Zato su ove radionice dobra prilika da zajedno nalazimo rešenja za prevenciju nasilja koje se dešava u virtuelnom prostoru koji je postao deo dečije svakodnevice. Značajno je šo se ovom temom bavimo i učimo zajedno sa decom, jer jedino slušajući njih možemo da saznamo  o podršci koja im je potrebna i načinu na koji možemo da im je pružimo," kaže Milena Mladenović, nastavnica iz osnovne škole “Učitelj Tasa” u Nišu.

Pored Telenor fondacije, podršku obukama koje se  odvijaju u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, pružaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF.