Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA VESTI AMBASADORI UNICEF-A PODRŽAVAJU FEJSBUK KAMPANJU „BIRAJ REČI, HEJT SPREČI“
NAZAD
 

Ambasadori UNICEF-a podržavaju Fejsbuk kampanju „Biraj reči, hejt spreči“

Oktobar 2013. – U okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, koji realizuje UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom Telenor, 25. oktobra održana je radionica za učenike osnovnih i srednjih škola koju su pomogli nacionalni ambasadori UNICEF-a u Srbiji – Aleksandar Saša Đorđević, Ana Ivanović i Novak Đoković.

 
Tokom radionice, učenici iz škola u programu Škola bez nasilja, učesnici projekta, informisali su se o Fejsbuk stranici „Biraj reči, hejt spreči“ i osmislili kako da aktiviranjem na društvenim mrežama podignu glas PROTIV nasilja i ZA nenasilje.
 
“Nije lako biti prvi i iskoračiti ispred grupe, čak i kada to radite iz najboljih namera i za najbolju stvar. Strah od osude okruženja za neke može biti zapreka, ali neke ljude motiviše. Ja sam mogao da nikada ne pokušam da šutiram trojku u poslednjoj sekundi utakmice, jer ako promašim, pritisak će biti strašan. Ali nisam zastao... Na sreću. Iskoračite, probajte, pokušajte i vi... Vaš glas mora da se čuje. Vi možete promeniti svet. Zato krenite  odmah...", poručio je  Saša Đorđević učenicima kojima su se pridružili i predstavnici Panela mladih, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana.

Ana Ivanović se pridružila kampanji kao aktivna učesnica i u prvom komentaru na fejsbuk stranici „Biraj reči, hejt spreči“ objavila blog u kojem, između ostalog kaže: „Volim društvene mreže i često ih koristim. Volim sa ljudima da podelim dobre vesti, pozitivnu energiju, lepe fotografije, širok osmeh, moj svet, i da komuniciram sa svojim prijateljima i onima koji me podržavaju. Volim druge ljude koji na isti način koriste Facebook, Twitter, YouTube... Svet može biti lep ako mislimo lepo, radimo lepo, pišemo lepo, a da li će takav i biti, zavisi samo od nas samih."
 
Uz parolu „Šerovati osmehe i birati reči na društvenim mrežama i digitalnim platformama“, učesnici su se dogovorili da putem Fejsbuk mreže i blogova sa vršnjacima dele dobre primere aktivnosti koje im pomažu da se bolje druže i uspešnije sarađuju sa nastavnicima; aktivnosti koje promovišu različitost i toleranciju; kao i onih koje informišu i pomažu da se nasilje prepozna i na njega reaguje.
 
A da bi iskoračili iz uobičajenog i bili lideri u  teškom procesu promene, mladima su potrebni podrška i udruživanje. U tom cilju realizuju se radionice za vršnjačku edukaciju mladih kao i Fejsbuk kampanja „Biraj reči, hejt spreči“.
 
„Pravi lider uvek preuzima odgovornost. Ovi odgovorni mladi ljudi biće lideri i kreatori nekog boljeg sistema vrednosti jer će baš oni motivisati vršnjake da zaustave digitalno nasilje”, poručio je Novak Đoković na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/BirajReciHejtSpreci.
 
Učenik Marko Zuber iz XIII Beogradske gimnazije, učesnik radionice i vršnjački edukator, poručio je: „Iskoristićemo modernu komunikaciju i naša znanja da pokažemo vršnjacima kako da budu sigurni na internetu i zašto je važno pomagati drugima. Podelićemo neka loša iskustva i ono što smo iz njih naučili. Pričaćemo sa nastavnicima i roditeljima o tome kako mogu da nam pomognu, jer iako o digitalnom svetu mi znamo više od njih, njihovo životno iskustvo je dragoceno“. 
 
Učenici iz 30 osnovnih i srednjih škola iz Beograda dogovorili su se da u kampanju uključe što više svojih drugara. Pozvali su sve škole da im se pridruže, kao i nastavnike da zajedno promovišu vrednosti nenasilja i reaguju uvek kada se nasilje dogodi i kada se tek naslućuje da može da se dogodi.