Menu
O TELENORU O NAMA DRUŠTVENA ODGOVORNOST TELENOR FONDACIJA PRVI DIGITALNI VODIČ ZA BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU
 

Prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu

 
 

Kako da objasnite detetu da zaštiti svoje podatke na Internetu? Koliko vremena sme i treba da provede ispred ekrana? Ko su internet predatori i kako da ih prepoznate? Kako da im podesite mobilni telefon da onemogućite pristup neadekvatnim sadržajima?


Prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internet na srpskom jeziku, „Deca i internet – pametno od početka", namenjen je roditeljima/starateljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od 4 do 8 godina, deci i svima onima koji učestvuju u njihovom vaspitanju. Vodič je nastao u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu", koji su pokrenuli Telenor i UNICEF, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta.

 
„U Telenoru, strateški se bavimo temom bezbednog korišćenja interneta i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih. Od 2012. godine do danas, edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, UNICEF-a i brojnih partnera. Digitalni vodič koji smo lansirali pruža praktično znanje i dostupno je svakom roditelju, nastavniku i detetu u samo nekoliko klikova. Verujemo da će predstavljati dobar osnov za bezbedno i pozitivno digitalno okruženje za decu i porodice u Srbiji", izjavio je Majk Mišel, generalni direktor Telenora Srbija.

Prema istraživanju koje je sprovedeno u okviru projekta, većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj, dok dve trećine roditelja i vaspitača nema dovoljno znanja i veština da ih zaštiti od mogućih zloupotreba.

Vodič sadrži mnoštvo konkretnih saveta za bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalne tehnologije i interneta, rečnik za digitalno doba, brošuru za roditelje, kao i druge sadržaje nastale tokom projekta, dok je za decu razvijen i poseban serijal crtanih filmova.

Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu biće korišćen u školama i predškolskim ustanovama, kao i udruženjenjima roditelja i vaspitača širom Srbije.  Dostupan je svim zainteresovanim roditeljima na linku  http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.