O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA RAČUNARI I INTERNET ZA ŠTIĆENIKE DOMA UČENIKA OŠTEĆENOG SLUHA I GOVORA „11. MAJ“ U JAGODINI

Računari i internet za štićenike doma učenika oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini

Jagodina, 22.  februar  2017.  godine – Telenor fondacija, u okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije”, obezbedila je osam računara i pristup internetu školi sa domom učenika oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini. Zahvaljujući toj opremi, deca će moći da usvajaju nova znanja, koriste internet za učenje, ali i učine svoje slobodno vreme zanimljivijim.

„Deci će kompjuteri i interent značiti mnogo i u školskim i vanškolskim aktivnostima. Omogućiće im pristup kvalitetnim sadržajima i olakšati komunikaciju sa vršnjacima iz inostranstva.  Dodatnu vrednost imaće za učenike na kućnoj nastavi i njihove roditelje, jer će im nastavnici davati instrukcije šta i kako da rade sa decom. Zahvaljujemo se Fondaciji što je inicirala taj projekat i prepoznala da su upravo članovi zajednice gluvih i nagluvih često pioniri u korišćenju naprednih tehnologija“, ističe Dragana Kovačević, dipl. defektolog, direktorka škole.

Događaju su, pored direktorke škole, prisustvovale Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije i Anđelka Prpić, glumica.

„Najbitnija stvar koju sam naučila u okviru ovog projekta za mene je to da znakovni jezik, baš kao i gluma, može da  izrazi širok spektar emocija i situacija. Drago mi je što sam u prilici da pomognem i skrenem pažnju na potrebe zajednice gluvih i nagluvih“, rekla je Anđelka Prpić, glumica.

Pored Jagodine, Telenor fondacija donirala je opremu školskom centru u Subotici i Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha u Beogradu.

U okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije” otvoren je i Telecentar, prvi onlajn prevodilački centar za znakovni jezik na Balkanu. U 44 gradske organizacije širom Srbije obezbeđeni su pristup internetu, tableti i specijalizovani tarifni paketi, a krajem prošle godine predstavljena je i jedinstvena aplikacija za upoznavanje i razumevanje srpskog i internacionalnog znakovnog jezika (IS) „Ruke govore”.