Menu
O TELENORU NOVOSTI NOVOSTI I SAOPSTENJA INTERAKTIVNI BUKVAR I APLIKACIJE ZA 10 OSNOVNIH ŠKOLA U SRBIJI
NAZAD
 

Interaktivni bukvar i aplikacije za učenje matematike i engleskog jezika za 10 osnovnih škola u Srbiji

 

Zahvaljujući Telenor fondaciji, prvaci će učiti uz najsavremenije tehnologije u obrazovanju


Beograd, 31. mart 2017. godine – Telenor fondacija, u saradnji sa Udruženjem građana „Jerinin grad”, obezbedila je interaktivne bukvare, aplikacije za učenje matematike i engleskog jezika, interaktivne table i tablete za deset osnovnih škola u Srbiji. 
   
„Nove tehnologije i digitalna rešenja značajno unapređuju kvalitet obrazovanja i, u isto vreme, nastavu čine zabavnijom. Verujemo da će ovaj projekat doprineti digitalnom opismenjavanju učenika i da će promovisati značaj i ulogu digitalnih komunikacija u podizanju nivoa obrazovanja”, izjavila je Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.  


Prvaci će učiti koristeći najsavremenije tehnologije i digitalne olovke za ispis, što omogućava pun razvoj grafomotorike, na isti način kao kada pišu na papiru. Različita testiranja utvrdila su da rad na aplikacijama  drži pažnju đaka duže i podstiče interakciju na času. Projektom je predviđeno da deset osnovnih škola u Srbiji dobiju potrebnu opremu, kao i licencu za korišćenje aplikacije do kraja ove i tokom naredne školske godine.

Interaktivni bukvar je višestruko nagrađivani sistem za učenje jezika, razvijen uz punu saradnju sa Filološkim i Učiteljskim fakultetom. Kombinuje igroliku aplikaciju i uređaje osetljive na dodir, kako bi se deca upoznala sa slovima azbuke i lakše ih zapamtila. Sistem prikuplja i analizira podatke i daje uvid u napredak svakog deteta. Predškolski vaspitači su bili aktivno uključeni u projekat od njegove najranije faze. 

„U ime kompanije COPRIX media, koja je razvila ove aplikacije, želim da zahvalim Telenor fondaciji što je podržala ovaj projekat. Ideja s kojom smo Vladimir Koprić i ja osnovali COPRIX bila je da osavremenimo i podignemo kvalitet obrazovanja dece u Srbiji od najranijeg doba”, rekao je Marko Marinković, jedan od osnivača COPRIX-a. 

Interaktivne aplikacije već se koriste u više od stotinu škola u Srbiji, a škole koje će dobiti opremu i licencu zahvaljujući Telenor fondaciji su:
„Sava Šumanović”, Zemun
„Mihailo Petrovic Alas”, Beograd, opština Stari Grad
„Sveti Sava”, Batočina
„Vuk Karadžić”, Krivaja (Bačka Topola)
„Milan Mijalković”, Jagodina
„Učitelj Tasa”, Niš
„Sveti Sava”, Kikinda
„Bora Lazić”, Vlaška (Mladenovac)
„Vuk Karadžić” Žitkovac (Aleksinac)
„Dragiša Luković-Španac", Kragujevac

Za više informacija: Jovana Zelić, Telenor Srbija, Communication Expert,
063 430 451,
jovana.zelic@telenor.rs