Menu
 
 

Izgrađen je 2010. godine u Beogradu, prema najzahtevnijim industrijskim standardima, a 2015. sertifikovan je prema standardu ISO 27001, i predstavlja najnapredniju tehničku zgradu u regionu centralne i istočne Evrope.

Prostire se na 2.600 kvadratnih metara u kojima je moguće smeštanje telekomunikcionih sistema i prateće opreme, kao i sistema za skladištenje informacija, zajedno s kompleksnom infrastrukturom koja obezbeđuje nesmetano hlađenje, napajanje i održavanje opreme.

 
 
Telehousing usluge
Carrier neutral
Poslednja reč tehnologije
Web portal
Connectivity
Telehousing usluge
 
Telenor Data centar je  najveće interkonekciono čvorište u Srbiji za ceo CEE region, a naši korisnici su veliki međunarodni i nacionalni operatori, finansijske institucije, content provajderi i provajderi digitalnih servisa.
 
 

Ponuda Telenora uključuje:

 • zakup standardnih ormana ili dela ormana (trećine) za smeštaj opreme korisnika ili prostora, odnosno kaveza, za smeštaj ormana koje korisnik donosi   u prostor;
 • obezbeđenje neprekidnog AC elektroenergetskog napajanja preko dve nezavisne grane napajanja;
 • državanje konstantnog nivoa temperature i vlage u standardom definisanim  granicama;
 • ugovor o kvalitetu usluge sa garancijom raspoloživosti napajanja do 99,99%  mereno na mesečnom nivou;
 • 24/7 video nadzor opreme uz monitoring i kontrolu pristupa.


 

U cilju pružanje kompletne podrške funkcionisanju sistema korisnika pružamo Hands and Eyes usluge, koje uključuju:

 • Ponovno pokretanje/pritiskanje prekidača za napajanje opreme korisnika;
 • Pritiskanje tastera, kružnih prekidača ili dugmadi na opremi korisnika;
 • Čitanje indikatora kojima se signalizira da je neophodna vanredna zamena opreme;
 • Provera kablova kako bi se osiguralo da su pravilno postavljeni i u funkciji;
 • Zamena rezervnih delova i mrežnih kablova na opremi korisnika; instalacija, zamena i označavanje kablova i povezivanje kablova prema instrukcijama korisnika;
 • Praćenje trećih lica do opreme korisnika na zahtev korisnika.


 

Više informacija

 
 
Carrier neutral
 
 
Telenor data centar je jedini carrier neutral data centar. Moguće je povezivanje sa svim prisutnim operatorima u data centru. Trenutno je u Telenor data centru prisutno više od 25 operatora, većina nacionalnih i najznačajniji međunarodni prisutni u regionu. Povezivanje operatora se radi putem meet me racks, pri čemu se primenjuju preporuke za strukturno kabliranje.
 
 
Poslednja reč tehnologije
 
 

Telenor Data centar smo projektovali i gradili za budućnost, i on svojom infrastrukturom i uslugama odgovara najzahtevnijim potrebama IT industrije. Danas uspešno odgovaramo na potrebe međunarodnih i nacionalnih kompanija, banaka, ali i onih manjih internet ili content provajdera. Jednostavno, pratimo i prepoznajemo potrebe poslovanja, i trudimo se da svakom korisniku budemo partneri i podrška u poslovanju.


Izjava - Branko Mitrović, Izvršni direktor korporativnih poslova Telenora Srbije

 
 

Bezbednost


Kontrola fizičkog pristupa opremi korisnika sprovodi se preko odgovarajućih bezbednosno-sigurnosnih sistema pri čemu je obezbeđena višestruka mehaničko-elektronska kontrola ulaska u objekat i prostorije sa opremom.

Sam pristup Data centru moguć je na kontrolisanim ulazima isključivo autorizovanom osoblju u bilo koje doba dana ili noći 24/7. Data centar je podeljen u nekoliko bezbedonosnih zona.
 

Više informacija

 
 
 

Sistem napajanja 


Infrastruktura koja podržava besprekoran rad svih sistema Telenor garantuje  99,9999%  dostupnost elektorenergetskog napajanja, odnosno dozvoljava do max 0,53 minuta ili 32 sekunde nedostupnosti u napajanju godišnje.


Prema nomenklaturi klasifikacije data centara, infrastruktura Tier 3 data centra obezbeđuje potpunu redundantnost (bekap) sistema napajanja električnom energijom i sistema hlađenja, odnosno omogućava da IT oprema bude istovremeno priključena na redundantne podsisteme. Takav sistem omogućava neometano izvođenje planiranih radova na jednom podsistemu bez uticaja na operativnost IT opreme, koja je u datom momentu priključena na redundantni podsistem.

 

Više informacija

 
 
 

Sistemi klimatizacije 


Telenorov Data centar je klimatizovan na način da je obezbeđena redudantnost sistema hlađenja u N+1 konfiguraciji. U svim salama održava se konstantna temperatura i vlažnost vazduha u skladu sa relevantnim industrijskim standardima.

 

Više informacija

 
 
 

Sistem za detekciju, rana upozorenja i gašenje požara

                                                               

Sistem za detekciju i rano otkrivanje požara u Telenorovom Data Centru koristi najsavremenije laserske detektore za rano otkrivanje dima (VESDA) koji obezbeđuju rano upozorenje o promenama u bilo kom delu Data Centra.

 

Više informacija

 
Web portal
 
 
Osnovna Telehousing usluga podrazumeva uslugu Web portal preko koga korisnik u realnom vremenu može pratiti potrošnju električne energije po A i B grani napajanja svakog rek ormana, kao i vlažnost vazduha i temperaturu na nivou sobe.

Takođe na web portal-u se u realnom vremenu, 24/7 može imati uvid u opremu uz monitoring i kontrolu pristupa ormana/prostora u kome je orman smešten.  
 
 
Connectivity
 
 

Telenorova mreža povezana je sa najznačajnijim međunarodnim mrežama i data centrima u Evropi.


Međunarodni linkovi sa operatorima u Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Crnoj Gori uspostavljeni su tako da omoguće realizaciju najkraćih ruta između zapadne, istočne i južne Evrope. Takođe, svi prisutni operatori sa sopstvenom infrastrukturom mogu da se povežu pod jednakim uslovima.


Portfolio telehousing usluga integrisan je sa uslugama iznajmljivanja kapaciteta u mreži Telenora:

 
 
 
 

Obezbedite kvalitetnu i pouzdanu infrastrukturu i najviši nivo bezbednosti

za svoje poslovne podatke
Kontaktirajte nas putem e-maila: datawholesale@telenor.rs.


Posetite nas na adresi Omladinskih brigada 92, Beograd, i uverite se lično u infrastukturu našeg Data centra.